Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam s-a declarat vineri pregătită ”să coopereze deplin” cu Beijingul în vederea aplicării legii privind securitatea naţională pe care regimul lui Xi Jinping intenţionează s-o impună fostei colonii britanice, un teritoriu semiautonom, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regimul comunist a depus vineri în Parlamentul chinez un proiect de lege care vizează să interzică ”trădarea, secesiunea, răzvrătirea şi subsersiunea” la Hong Kong, o reacţie împotriva manifestaţiilor uriaşe ale opoziţiei democratice de anul trecut.

Acest proiect, anunţat joi seara, provoacă indignare în fosta colonie britanică, în care se multiplică îndemnuri la manifestaţii, în pofida interzicerii adunărilor în numele luptei împotriva noului coronavirus.

Opozanţii denunţă în acest proiect atât cel mai grav atac la adresa libertăţilor la Hog Kong de la retrocedarea oraşului către China în 1997, cât şi o încălcare a principiului ”o ţară, două sisteme”, care reglementează relaţiile între Beijing şi această regiune semiautonomă.

Şefa Executivului prochinez dă însă asigurări, într-un comunicat, că proiectul de lege ”nu va afecta drepturile şi libertăţile legitime de care se bucură cetăţenii Hong Kongului”.

Ea justifică intervenţia Parlamentului chinez în afacerile constituţionale ale Hong Kongului prin violenţele care au avut loc anul trecut în cursul unor maifestaţii.

”Apariţia unor incidente diverse implicând explozivi şi arme de foc ridică riscul terorismului”, subliniază ea - reluând astfel o acuzaţia folosită deja de către Beijing.

Lam se află la beijing, cu ocazia sesiunii anuale a Adunării Naţionale populare (ANP), care se pronunţă joi asupra textului cu privire la securitatea naţională la Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.