Episcopia Huşilor afirmă, referindu-se la cazul fostului episcop Cornel Onilă, acuzat de viol, că vor fi luate măsuri după o decizie definitivă a instanţei şi că faptele de care acesta este acuzat sunt de o mare ghravitate, dar că nicio instituţie nu poate fi confundată cu o persoană, motiv pentru care îndeamnă credincioşii să nu lase ca acest caz să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Huşilor, neputându-se substitui acestora, aşteaptă finalizarea procesului. După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu fostul episcop Corneliu Onilă”, anunţă Episcopia, care afirmă că faptele puse în sarcina acestuia sunt de o mare gravitate şi au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele”.

Episcopia afirmă, într-un comunicat, că regretă ”sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate”.

”Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză. Prin urmare, îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent. În spiritul celor menţionate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”, conchide Episcopia Huşilor.

Fostul episcop de Huşi Cornel Onilă, cercetat pentru agresiune sexuală şi viol, ambele în formă continuată, a fost arestat vineri pentru 30 de zile, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Iaşi, avocatul său anunţând că decizia va fi contestată. Onilă a susţinut în faţa instanţei că este nevinovat, refuzând să facă alte declaraţii. Jitaru Sebastian Cristi, fost călugăr Arhimandrit, cercetat în acelaşi dosar pentru viol, agresiune sexuală şi şantaj, a primit şi el mandat de arestare.

Dosarul a fost redeschis de procurori pe fondul seriei de investigaţii publicate în ultimul an de Să fie lumină. Iniţial, cauza a fost clasată din lipsă de probe.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.