Venezuela a testat rachete pe o insulă, a anunţat preşedintele Nicolas Maduro, în aşteptarea sosirii unor petroliere iraniene în vederea aprovizionării ţării sud-americane cu ţiţei brut, în toiul unor tensiuni cu Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am fost martorii unor exerciţii militare (...) pe Insula La Orchila, unde s-au testat rachete de precizie maximă în apărarea apelor noastre şi a coastelor noastre”, a anunţat joi şeful statului într-o reuniune cu Înaltul Comandament Militar, transmisă în direct la televiziunea de stat.

Maduro nu a menţionat în această reuniune navele iraniene.

Aceste teste au loc în cadrul Operaţiunii ”Scut bolivarian”, o desfăşurare permanentă, ordonată în februarie.

Opozantul Juan Guaido, recunoscut drept preşedintele interimar al Venezuelei de peste 50 de ţări, în frunte cu Statele Unite, a denunţat această operaţiune drept un ”exerciţiu de propgandă”.

Navele iraniene ”vor folosi doar la îmbogăţirea mafiei dictatoriale”, a denunţat el, citat într-un comunicat, evocând o piaţă neagră care a înflorit în contextul penuriei de carburanţi.

Guvernul venezuelean a anunţat miercuri că petroliere iraniene care livrează ţiţei brut urmează să sosească în curând.

Teheranul a avertizat Statele Unite să nu intervină împotriva petrolierelor cu Marina americană (US Navy) în Caraibe.

”Suntem pregătiţi în orice moment”, declara Maduro miercuri, într-o alocuţiune la postul guvernamental de televiziune, mulţumind aliatului iranian pentru susţinere împotriva ostilităţii făţişe a Washingtonului.

Potrivit unor informaţii de presă, cinci petroliere au părăsit Iranul în ultimele zile şi se află în drum către Caraibele venezuelene.

Statele Unite au anunţat la începutul lui aprilie o consolidare a supravegherii crimei organzate în regiunea Caraibelor şi au desfăşurat, între altele, nave de război.

Venezuela deţine cele mai mari zăcăminte de petrol din lume, însă producţia se află în cădere liberă.

Caracasul acuză că sancţiunile americane sunt de vină în această prăbuşire.

Însă exporţi atribuie această prăbuşire unor opţiuni  politiceeronate, lipsei de investiţii şi corupţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.