Cetăţenii români care tranzitează Bulgaria trebuie să completeze, de vineri, doar o declaraţie pe proprie răspundere în care să arate că sunt doar în tranzit şi că vor părăsi neîntârziat Republica Bulgaria. Până acum, procedura prevedea ca misiunile diplomatice sau consulare ale statului de cetăţenie să trimită o notifiare către Ministerul bulgar al Afacerilor Externe care să ateste scopul exclusiv de tranzitare, ceea ce ducea la întârzieri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria.

"Şeful diplomaţiei române a abordat tema procedurii aplicate pentru tranzitarea teritoriului Bulgariei de către cetăţenii români şi a adresat rugămintea ca autorităţile bulgare să asigure fluidizarea traficului, prin reducerea timpului de aşteptare în punctele de control pentru trecerea frontierei", arată MAE.

Joi seara, autorităţile bulgare au adoptat o nouă reglementare, printr-un Ordin al Ministrului Sănătăţii, prin care este eliminată cerinţa aplicabilă anterior, prin care persoanele care doreau să tranziteze teritoriul Republicii Bulgaria puteau să o facă doar în urma transmiterii de către misiunile diplomatice sau consulare ale statului de cetăţenie a unei notificări către Ministerul bulgar al Afacerilor Externe care să se ateste scopul exclusiv de tranzitare.

"Procedura aplicată până acum provoca uneori întârzieri mari în tranzitarea Republicii Bulgaria de către cetăţenii români. Noul Ordin prevede că persoanele aflate în tranzit urmează a-şi asuma, printr-o declaraţie pe proprie răspundere, că tranzitul are ca scop exclusiv tranzitarea teritoriului bulgar şi că se garantează părăsirea neîntârziată a teritoriului Republicii Bulgaria", precizează MAE.

Noua reglementare se aplică din 22 mai.

"Ministrul Bogdan Aurescu transmite mulţumiri deosebite omologului său bulgar pentru promptitudinea şi disponibilitatea manifestate faţă de solicitarea părţii române", mai arată MAE.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.