Camera Deputaţilor a dezbătut luni moţiunea iniţiată de 93 de deputaţi PSD şi Pro România împotriva ministrului Educaţiei, intitulată "Pas cu Pas am ajuns în colaps educaţional - PNL a creat România NeEducată". Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat retrimiterea moţiunii către grupurile parlamentare ale Pro România şi PSD pentru a fi refăcută. "V-aţi lăsat pe mâna lui Ponta şi aţi intrat în belele procedurale", a spus el. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, i-a atacat dur pe parlamentarii care au semnat moţiunea, întrebându-i unde sunt efectele măsurilor luate de foştii miniştri ai Educaţiei, unde sunt tabletele promise în ultimii doi ani elevilor, şi spunându-le că situaţia actuală a învăţământului românesc este efectul măsurilor dispuse de guvernele anterioare. Deputatul PMP Emil Marius Paşcan consideră că moţiunea simplă la adresa ministrului Educaţiei este un exerciţiu de propagandă politică care are o miză electorală. El a întrebat pe cine ar pune PSD ministru la Educaţie, pe "Pamblică", "Genunche” sau "groparul tradiţional Ecaterina Andronescu?". La finalul unor dezbateri care au durat peste două ore, Monica Anisie a răspuns criticilor aduse de către iniţiatorii moţiunii simple împotriva sa, ea spunând că singura soluţie a problemele educaţiei o reprezintă proiectul demarat pe această temă de către preşedintele Klaus Iohannis. „Vă invit, stimaţi parlamentari, să fiţi parte a soluţiei, nu a problemei”, le-a cerut Anisie deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Mihaela Huncă (Pro România) acuză că mersul la şcoală nu este trecut de MAI în declaraţia pe propria răspundere pentru ieşirea din localitate, pe durata stării de alertă
CITEȘTE ȘI Deputatul PMP Marius Paşcan se întreabă care ar fi alternativa dacă Monica Anisie ar fi schimbată: Ministrul Pamblică, Genunche sau groparul tradiţional Ecaterina Andronescu?

UPDATE - Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, la finalul dezbaterii moţiunii care o vizează: Vă invit, stimaţi parlamentari, să fiţi parte a soluţiei, nu a problemei

La finalul unor dezbateri care au durat peste două ore, Monica Anisie a răspuns criticilor aduse de către iniţiatorii moţiunii simple împotriva sa, ea spunând că singura soluţie a problemele educaţiei o reprezintă proiectul demarat pe această temă de către preşedintele Klaus Iohannis. „Vă invit, stimaţi parlamentari, să fiţi parte a soluţiei, nu a problemei”, le-a cerut Anisie deputaţilor.

”Eu nu vă cert pentru că ai depus moţiune ci, din contră, vă mulţumesc! Mă bucur că pe această cale am putut fi în faţa dumneavoastră. (...) Înainte de a vota vă invit să judecaţi (...) şi să vă gândiţi bine ce fel de coală vă doriţi: şcoala conservatoare de până acum guvernată de o stare de neputinţă, se tristeţe, sau o şcoală modernă (...)?”, a afirmat Monica Anisie în luarea de cuvânt de la finalul dezbaterilor.

Ea le-a cerut parlamentarilor să fie ”parte a soluţiei, nu a problemei”.

”Timpul nu aşteaptă să ne împăcăm noi, politicienii, în schimb cetăţenii aşteaptă să ne uităm a ei şi la nevoile lor vă invit, stimaţi parlamentari, să fiţi parte a soluţiei, nu a probleme. V asigur că voi face tot ce îmi stă în putinţă ca sistemul de educaţie să fie reformat şi asta nu se poate realiza decât prin proiectul preşedintelui României care trebuie pus în practică”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Votul final asupra moţiunii simple va fi dat miercuri, 27 mai.

UPDATE - Anisie: Câţi dintre dvs., pornind de la aproape nimic, aţi fi putut face atât cât am realizat eu într-un timp atât de scurt şi într-o situaţie atât de dificilă?/ Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise pentru achiziţionarea de tablete pentru elevi?

Anisie a început prin a mulţumi semnatarilor moţiunii pentru "ocazia" oferită de a se adresa parlamentarilor, spunând că "altfel educaţia pătrunde destul de rar” în atenţia semnatarilor moţiunii.

"Dvs puteţi să depuneţi câte moţiuni doriţi, dar nu îi scutiţi pe propriii miniştri care au gestionat cel mai mult şcoala românească în ultimii 30 de ani”, a spus Anisie.

Anisie a fost de acord că şcoala românească "nu este o şcoală care să ajute copilul sau tânărul să afle cine este şi încotro va merge".

"Pot să fiu eu învinovăţită de asta? Aş fi putut să rezolv în 7 luni ce nu au reuşit miniştrii dvs în toţi aceşti ani de mandat? Apreciez dacă vă răspundeţi singuri, în tăcere", a afirmat ea.

Anisie a spus că a resimţit ca profesor "toate neajunsurile acestui sistem”, dar că a încercat să îşi încurajeze elevii să se dezvolte în spiritul dreptăţii şi al valorilor.

Anisie a mai spus că sistemul românesc "are probleme structurale care ţin de modul în care a fost administrat până acum", susţinând că este nevoie de "voinţă politică care depăşeşte orgoliile de partid” ca să poată susţine un proiect de dezvoltare a sistemului de învăţământ.

"Da, educaţia este esenţială, prioritară, stâlp de temelie pentru o naţiune puternică, sigură pe ea. Stimaţi parlamentari, am citit cu atenţie textul moţiunii, chiar dacă are desprins dintr-o comedie, voi păstra decenţa şi voi răspunde cu seriozitate acuzaţiilor dvs”, le-a spus Anisie deputaţilor.

Ea a spus că este nevoită să gestioneze sistemul de educaţie "aşa cum nu a mai făcut-o nimeni până acum”.

Ministrul Educaţiei le-a spus parlamentarilor care au folosit în textul moţiunii sintagma "era normal” faptul că normalul lor "nu este normalul nostru, al tuturor” şi le-a amintit că vremurile actuale nu sunt unele normale.

"În situaţia specială de urgenţă în care ne-am aflat, ministerul pe care îl conduc a fost nevoit să ia aceleaşi măsuri pe care le-ar fi luat orice guvern responsabil. Cu un număr atât de mare de variabile era normal să manifest prudenţă în anunţarea acestora”, a spus Monica Anisie.

Ea a subliniat că măsurile luate în ultimele luni au avut scopul de a proteja sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice şi a spus că deciziile pe care le-a luat au fost "în concordanţă cu situaţia epidemiologică, pornind de la realităţile sistemului, un sistem care nu a fost pregătit pentru trecerea la învăţământul online”, spunând că nu poate fi ea acuzată de acest fapt.

"Câţi dintre dvs., pornind de la aproape nimic, aţi fi putut face atât cât am realizat eu într-un timp atât de scurt şi într-o situaţie atât de dificilă?. (...) Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise acum doi ani pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii români? Vă garantez că altele ar fi fost premisele de la care ar fi pornit învăţământul online dacă fiecare elev din România ar fi dispus de tabletele promise. (...) Totul s-a rezumat la vorbe, unde sunt faptele din guvernările dvs? Vă răspund tot eu: nicăieri. Altfel, nu eram astăzi aici, în această situaţie”, le-a spus Anisie pe parlamentarilor.

Ea a acuzat faptul că se vorbeşte de ani despre digitalizarea educaţiei, fără a se fi făcut paşi importanţi în acest sens.

UPDATE - Roman: V-aţi lăsat pe mâna lui Ponta şi aţi intrat în belele procedurale. În numele PNL, solicit retrimiterea moţiunii către grupurile parlamentare ale Pro România şi PSD pentru a fi refăcută

"V-aţi lăsat pe mâna lui Ponta şi aţi intrat în belele procedurale. În numele PNL, solicit retrimiterea moţiunii către grupurile parlamentare ale Pro România şi PSD pentru a fi refăcută", a afirmat Florin Roman, la începutul şedinţei din Camrera Deputaţilor în care este dezbătută moţiunea împotriva ministrului Educaţiei.

El a reiterat că moţiunea are finalitatea uneia de cenzură, întrucât se solicită demiterea prin vot a ministrului.

"Este încălcată şi decizia CCR 148/2007 şi reamintesc că în trecutul nu foarte îndepărtat în cazul PNL tot majoritatea PSD a decis să restuite iniţiatorului două moţiuni simple pe acelaşi considerent. Ar trebui să procedăm în acelaşi mod. În cazul PNL s-a lucrat într-un fel, în cazul Pro România se lucrează în alt mod", a spus Roman.

El a adăugat că miniştrii PNL nu au fugit, ci au venit în faţa Parlamentului.

"Problema rămâne la noi, ce vrem să facem, interpretăm regulamentul într-un fel când ne convine şi alt fel când nu ne convine. Să retrimitem textul moţiunii să o corecteze şi o dezbatem săptămâna viitoare", a spus Roman.

ŞTIREA INIŢIALĂCei 93 de parlamentari îi reproşează ministrului Educaţiei lipsa de viziune şi de strategie, care a produs panică şi nesiguranţă elevilor, studenţilor, părinţilor şi personalului din învăţământ.

”Nici măcar o dată, în ultimii 30 de ani, românii nu au trăit asemenea momente de haos în Educaţie. Lipsa de viziune şi de strategie a făcut ca toţi cei din sistem - preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ - să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă. Astăzi, aici, trebuie să punem capăt acestei crize. Ne bazăm pe demisia doamnei ministru dacă această moţiune trece”, afirmă semnatarii moţiunii.

Ei o acuză pe ministrul Momica Anisie că trăieşte în 'bula ei de la partid' şi creează şi mai mare haos în sistemul de învăţământ.

”În ultimele două luni am văzut cu toţii ce înseamnă ca un politruc neprofesionist să conducă învăţământul românesc”, susţin deputaţii PSD şi Pro România.

Ei mai afirmă că nici până acum nu se ştie cu exactitate cum se vor desfăşura efectiv examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat din acest an.

”Credem cu tărie că ministrul Monica Anisie a pierdut dreptul moral de a realiza politicile în domeniul educaţional şi de a exercita conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Din toate aceste considerente expuse anterior, vă cerem să constataţi şi să confirmaţi eşecul acesteia, votând solicitarea noastră de demitere imediată a ministrului Educaţiei şi Cercetării - Monica Anisie!”, se arată în moţiune.

Alte două moţiuni simple împotriva miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii au fost adoptate recent de Camera Deputaţilor şi de Senat.

Rolul moţiunii simple este de a prezenta o poziţie legată de o anumită problemă de politică externă sau internă, fără alte consecinţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.