Parchetul norvegian a cerut miercuri ca Philip Manshaus, un extremist de dreapta care a deschis focul anul trecut într-o moschee în apropiere de Oslo, după ce şi-a ucis sora vitregă, de origine asiatică, să fie condamnat la 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care să poată fi prelungită, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Philip Manshaus, în vârstă de 22 de ani, este judecat cu privire la ”omucidere” şi ”act terorist”.

Purtând o vestă antioglonţ şi o cască echipată cu o cameră de luat imagini, el a deschis focul, la 10 august 2019, în centrul islamic Al-Noor, la Baerum, fără să rănească grav pe cineva, după care a fost imobilizat de către credincioşi.

Poliţia a găsit după aceea cadavrul surorii sale vitrege, adoptată, de origine chineză, ucisă prin împuşcare cu patru gloanţe, la domiciliu.

”El pare să fie periculos pe o perioadă foarte lungă de timp”, a declarat procurorul Johan Øverberg în ultima zi a procesului, la tribunalul din Asker og Baerum, la vest de Oslo.

Pedeapsa specială cerută mircuri ("forvaring") - care prevede cel puţin 14 ani de închisoare - poate fi prelungită pe termen nedeterminat, atât timp cât condamnatul este considerat periculos.

În orvegia nu există pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

În rechizitoriul pe care l-a întocmit, Øverberg a subliniat că uciderea suroriivitrege în vârstă de 17 ani, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, a fost o ”execuţie planificată” şi cu ”motivaţii rasiste”.

În moscheea în care se aflau trei credincioşi care pregăteau sărbătoarea Eid, Manshaus ”voia să omoare cât mai mulţi musulmani posibil”. a subliniat procurorul, precizând că acuzatul nu şi-a exprimat vreo remuşcare.

La rândul său, extremistul de dreapta recunoaşte faptele, însă respinge capetele de acuzare şi dă asigurări că a acţionat ”din stare de necesitate”, o noţiune juridică ce autorizează acte ilegale în condiţii excepţionale, şi anume, în opinia sa,  asigurarea ”supravieţuriii rasei albe”.

El spune că a fost inspirat de atacul de la Christchurch, în Noua Zeelandă, în martie 2019, în care Brenton Tarrant a ucis 51 de oameni în două moschei.

Tarrant se înscrie la rândul său în linia altui extremist norvegian, Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane într-un atentat cu bombă şi un atac armat în masă vizând tineri socialişti, la 22 iulie 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.