Un summit de pace în Ucraina, cu Rusia, mediat de Franţa şi Germania, care urma să aibă loc în aprilie, urmează să fie organizat după o atenuare a pandemiei covid-19, a anunţat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din cauza coronavirusului, toate ţările se ocupă de propriile lor probleme”, a recunoscut într-o conferinţă de presă Zelenski.

”Este complicat, dar am discutat despre acest lucru cu Germania şi Franţa, iar toată lumea este de acord cu o reuniune în formatul Normandia (numele acestor negocieri de pace) imediat ce slăbeşte pandemia” covid-19, a anunţat el.

Zelenski s-a declarat din nou în favoarea unor negocieri directe cu Vladimir Putin, în pofida faptului că critcii săi se tem că tânărul şef de stat, aflat în post de un an, ar face concesii inacceptabile celui mai puternic om de la Kremlin.

”Chiar dacă societatea este împărţită faţă de negocieri directe între preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin, eu sunt sigur că trebuie să o facem”, a apreciat şeful statului ucrainean.

”Sunt lucruri pe care le poţi înţelege doar într-un tête-à-tête”, a pledat el.

În decembrie, un summit în ”formatul Normandia” organizat la Paris, mediat de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, a permis unele progrese timide în procesul de pace în estul Ucrainei.

După această primă întâlnire între Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, cei patru lideri şi-au dat întâlnire patru luni mai târziu, în aprilie, însă lipsa unor progrese în implementarea deciziilor anunţate la Paris şi mai ales pandemia noului coronavirus l-au pus în suspans.

Războiul din estul Ucrainei între forţele guvernamentale şi separatişti proruşi s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioaned e deplasaţi de la începutul conflictului, în 2014.

Acordurile de pace semnate la Minsk în 2015, mediate internaţional, au permis o reducere considerabilă a violenţelor, însă soluţia politică nu a avansat de atunci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.