Armata Naţională Libiană (ANL) a hotărât să se replieze doi-trei kilometri pe toată linia frontului la Tripoli - începând de la miezul nopţii de miercuri spre joi -, a anunţat un purtător de cuvânt, precizând că această hotărâre are obiectivul de a facilita circulaţia populaţiei cu ocazia Ramadanului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ahmed al-Mismari a îndemnat gorţele Guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţiomală, să facă la fel - fără să precizeze dacă decizia ANL are legătură cu ceea ce urmeazăsă facă GNA.

ANL, condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul asupra estului Libiei, a lansat în urmă cu peste un an o ofensivă cu obiectivul de a cuceri Tripoli.

Forţele guvernamentale libiene au cucerit luni baza aeriană Watiya - cel mai important succes militar din ultimul an -, un important bastion ANL şi unica bază aeriană a lui Haftar în apropiere de capitala libiană.

Amestecuri străine au amplificat războiul civil libian, care intrat în aldoilea an - Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia susţin tabăra lui Haftar, iar Turcia GNA.

Cu ajutorul unei susţineri turce tot mai importante, combatanţi loiali GNA au cucerit în urmă cu câteva săptămâni oraşe de coastă importante, la vest de Tripoli, după care au încercuit baza aeriană Al-Watiya, situată la 140 de kilometri sud-vest de Tripoli, relatează AFP.

Şeful GNA, Fayez al-Sarraj, anunţa luni într-un comunicat cucerirea acestei baze, după mai multe săptămânide asediu. ”Cu mândrie şi onoare, declarăm eliberarea bazei Al-Watiya din acapararea miliţiilor criminale şi mercenarilor terorişti (loiali lui Haftar)”, a proclamat el.

Combatanţi loiali lui Haftar controlau această bază din 2014. Până în urmăcu câteva luni, avioanele acestora decolau de la această bază şi bombardau poziţii rivale, înainte să-şi piardă toate aeronavele, distruse în conflict. Însă au continuat să folosească baza drept o bază în spatele frontului.

”ANEANTIZARE DEFINITIVĂ”

”Succesul de azi nu este sfârşitul bătăliei, însă ne apropie mai mult ca niciodată de marea victorie, prin care toate regiunile vor fi eliberate, şi de aneantizarea definitivă a proiectului hegemonic şi tiranic ce ameninţă aştepările libienilor ale unui stat civil şi democratic”, declara al-Sarraj.

Cu ajutorul dronelor livrate de aliatul turc, conmatanţii loiali GNA şi-au intensificat raidurile împotriva rivalilor ăn ultimele săptămâni, vizându-le liniile de aprovizionare în jurul bazei Al-Watiya  şi oraşului Tarhuna - care a devenit ultima bază în spatele frontului a lui Haftar în vestul Libiei, situată la aproximativ 80 de kilometri sud-est de Tripoli.

Potrivit unui purtător de cuvânt al forţelor GNA, Mohamad Gnounou, trei sisteme de rachete de apărare antiaeriană de fabricaţie rusă, de tip ”Panţîr” care urmau să fie desfăşurate la Al-Watiya au fost distruse la începutul săptămânii.

Aceste sisteme au fost furnizate mareşalului haftar de către principalul său ”naş” - EAU, acuză GNA.

Atacul asupra bazei a fost lansat luni în zori, cu susţinere aeriană, a declarat pentru AFP Mohamad Gammoudi, un comandant GNA.

Al-Watiya era ”încercuită din trei părţi. Nu am întâmpinat o rezistenţă mare. Câteva blindate au încercat să ne întârzie înaintarea, pentru a securiza retragerea a ceea ce a rămas din miliţiile lui Haftar”, a precizat el.

RĂZBOI ”IMPOSIBIL DE CÂŞTIGAT”

Wolfram Lacher, un cercetător de la Institutul german de Politică Internaţională şi Securitate (SWP), consideră că ”forţele lui haftar s-au retras din baza Al-Watiya, ultimul lor punct de ancorare în câmpia de pe coastă (în vestul ţării). Asta eliberează forţelor GNA oraşele din vest pentru a se desfăşura pe liniile frontului în sudul Tripoli”.

”Acest lucru consolidează totodată sentimentul tuturor, în afară de cei care cred cu adevărat în Haftar, că războiul este imposibil de câştigat”, aprecia el pe Twitter.

Tabăra lui Haftar se teme că baza aeriană ar putea fi folosită de Turcia în vederea desfăşurării unor trupe şi avioane care să susţină GNA.

Mareşalul haftar controlează, în afară de vestul ţării, o parte a sudul ţării şi majoritatea câmpurilor şi terminalelor petroliere blocate de către forţele sale de la începutul lui 2020. El este susţinut local de triburi din Cirenaica - partea de est.

GNA deţine controlul aproape asupra întregului vest al ţării, inclusiv al capitalei. El este susţinut local de grupări armate în principal din vest, cele de la Misrata.

De la începutul războiului civil, în aprilie 2019, violenţele s-au soldat cu sute de morţi şi au deplasat aproximativ 200.000 de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.