Autorităţile de la Bucureşti fac demersuri pentru aducerea în ţară a muncitorilor români care au plecat să lucreze în agricultură în Germania şi care au protestat în faţa Consulatului României la Bonn acuzând faptul că nu au fost plătiţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătorul de cuvânt al MAE Oana Darie a declarat, marţi seară, într-o intervenţie la TVR, că oficialii de la Consulatul României la Bonn au discutat cu reprezentanţii muncitorilor români care marţi au protestat în faţa Consulatului despre posibilităţile pe care le au autorităţile de a-i ajuta. 
 
Darie a precizat că este vorba despre 250 de cetăţeni români care lucrau într-o fermă care a intrat recent în procedură de insolvenţă, iar jumătate dintre ei vor să rămână în Germania.
 
Pentru românii care doresc să revină în ţară, autorităţile vor să pună la dispoziţie o cursă aeriană de tip charter. 
 
"Se fac demersuri pentru organizarea unui zbor charter, foarte probabil aceasta va fi soluţia. Apropo de drepturile salariale cunoaştem situaţia cetăţenilor, ştim că e vorba de anumite sume care nu au fost rambursate. Ferma este administrată de un judecător sindic care a spus că e un demers prioritar plata drepturilor celor care au lucrat”, a afirmat Oana Darie.
 
Zeci de cetăţeni români au protestat marţi, la Consulatul României de la Bonn, acuzând că după ce au muncit în agricultură în Germania nu au fost plătiţi sau au fost plătiţi cu sume foarte mici. Oamenii reclamă că nu au cu ce să revină acasă, în România, şi că nu pot discuta cu reprezentanţii angajatorului.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, şi omologul german, Hubertus Heil, au discutat marţi, la Berlin, situaţia muncitorilor români care lucrează sezonier în Germania şi au semnat o declaraţie comună de intenţie privind intensificarea cooperării în domeniul pieţei muncii şi politicilor sociale.

"Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetăţenii care muncesc în activităţi sezoniere", a spus Violeta Alexandru, care i-a îndemnat pe muncitorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile.

Ministrul federal al Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil, a apreciat că vizita de lucru în Germania a omologului său arată importanţa subiectului, dar şi angajamentul celor două guverne pentru a discuta despre o abordare comună.

"Ştiu că condiţiile de sănătate şi securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Şi pe bună dreptate. Infecţia în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă ruşinează! Muncitorii români trebuie să aibă acelaşi drept la protecţie socială şi securitate şi sănătate în muncă“, a declarat ministrul german, conform unui comunicat al Ministerului Muncii.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.