Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că, în urma discuţiilor cu omologul său ungar, există posibilitatea să fie deschise alte cinci puncte de trecere a frontierei cu Ungaria. "Deci acum se intră pe Nădlac I, Nădlac II, pe Vărşand, pe Borş şi Petea. De mâine, dacă ne înţelegem şi sper să ne înţelegem în urma discuţiilor de astăzi, se va putea intra pe Cenad, pe Turnu, pe Salonta, pe Valea lui Mihai şi pe Urziceni", a spus el. Vela a menţionat că s-a discutat şi despre crearea unui culoar special pentru microbuze şi autocare, care să fie deschis 24 din 24 de ore pe teritoriul Ungariei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marcel Vela a declarat, marţi seară, la Nădlac, că a fost la Budapesta împreună cu secretarul de stat Bogdan Despescu pentru a discuta cu ministrul de Interne ungar.

"De mâine (miercuri - n.r.), în urma discuţiilor de astăzi, Poliţia de Frontieră din Ungaria şi din România vor stabili următoarele lucruri: tranzitul de autoturisme să se facă pe mai multe intrări, pentru că acum se face doar pe Nădlac I, pe Nădlac II şi, la intervenţia noastră şi la înţelegerea dânşilor pentru că în prima fază, dincolo de intervalul de timp era şi traseul imperativ pe care trebuia să-l urmeze un autoturism care tranzita Ungaria spre România, adică era spre Nădlac I, aici, şi după ce am constatat aglomerarea am mutat şi pe Nădlac II, pe autostradă, şi pe încă trei puncte. După discuţia de astăzi, avem posibilitatea ca să extindem pe încă cinci puncte. Deci acum se intră pe Nădlac I, Nădlac II, pe Vărşand, pe Borş şi Petea. De mâine, dacă ne înţelegem şi sper să ne înţelegem în urma discuţiilor de astăzi, se va putea intra pe Cenad, pe Turnu, pe Salonta, pe Valea lui Mihai şi pe Urziceni. În această ipoteză, evident că fluxul de autoturisme chiar dacă vine după regulile din Ungaria, într-un mod orgnizat pe interval de timp, în acest sens se poate bifurca pe zece direcţii, ceea ce este foarte bine pentru că scade presiunea pe Nădlac I şi pe Nădlac II", a afirmat Vela.

El a spus că a discutat şi cu ambasadorul de la Budapesta şi că au fost cazuri în care Ambasada a orientat spre ieşirile din ţară din partea nordică, dar oamenii au dorit să intre pe Nădlac I şi Nădlac II.

Vela a afirmat că va trebui să fie informaţi oamenii care vor să tranziteze Ungaria spre România despre timpii de aşteptare la cele zece puncte de frontieră.

"Am mai stabilit ceva foarte important (...) aşa cum ştiţi, ieri s-a decis că este permis şi transportul de persoane în zona internaţională, coroborat cu faptul că, pe analizele noastre, dacă se deschide acest transport de persoane scade presiunea cu autoturismele, partea maghiară este deschisă la dialog şi sperăm că şi această solicitare a noastră care a fost acceptată de domnul ministru de Interne din Ungaria să fie implementată, în sensul în care să stabilim un culoar doar pentru microbuze şi autocare, acest culoar, acest traseu să fie deschis, spre deosebire de cele pentru autoturisme, 24 din 24 de ore. Imaginaţi-vă că un autocar ar cuprinde, aşa ca volum de pasageri mă refer, cel puţin zece autoturisme. În felul acesta presiunea, valul care vine spre punctul de trecere almfonrierei va fi foarte redus şi vom încuraja acest transport cu autocare sau microbuze, care va fi orgnizat indiferent de oră, deci nu va fi până la ora 13.00, va fi 24 din 24 de ore şi implementând cele două metode negociate şi discutate astăzi - extinderea punctelor de trecere în România (...) şi a doua soluţie- realizarea unui traseu, strict pentru autocare, 24 din 24 de ore, chiar dacă Ungaria are această regulă că nu permite tranzitarea autoturismelor 24 din 24 de ore", a adăugat ministrul de Interne.

El a spus că, în opinia autorităţilor române, acest traseu ar trebui să fie pe autostradă.

Întrebat dacă el consideră că s-a procedat cum ar fi trebuit în situaţia aglomeraţiei de la Vama Nădlac de la sfârşitul săptămânii, Vela a spus: "Imediat după ce a expirat timpul pentru starea de urgenţă şi totodată nu a mai fost implementată măsura carantinării şi a fost schimbată cu izolarea la domiciliu, foarte mulţi cetăţeni s-au grăbit ca să intre în Romnia la vremea respectivă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.