Franţa şi Germania propun luni, într-o declaraţie comună, ca planul de relansare european să fie dotat cu 500 de miliarde de euro la capitolul cheltuielilor bugetare pentru statele membre UE cele mai afectate de epidemia covid-19, care aproape a paralizat activitatea economică pe continent, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parisul şi Berlinul propun ca acest fond - aflat în prezent în discuţie la Bruxelles - să fie ”dotat cu 500 de miliarde de euro la capitolul cheltuielilor bugetare ale UE alocate sectoarelor şi regiunilor celor mai afectate, în baza programelor bugetare UE şi cu respectarea priorităţilor europene”, se arată în această declaraţie comună, publicată la finalul unei convorbiri a lui Emmanuel macron cu Angela Merkel.

”El va consolida rezistenţa, convergenţa şi competitivitatea economiilor europene şi va creşte investiţiile, mai ales în tranziţiile ecologice şi digitale şi în cercetare şi inovaţie”, se arată în document.

”Finanţările Fondului de relansare vor ţinti dificultăţile legate de pandemie şi repercursiunile acesteia”, se arată în text.

”Va fi întru totul excepţional, integrat în decizia referitoare la resursele proprii, cu un volum şi o dată de expirare clar scpecificate şi care va avea legătură cu un plan de rambursare cu caracter constrângător dincolo de viitorul CFP (cadru financiar plurianual) al UE”, precizează Parisul şi Berlinul.

EUROPA SĂNĂTĂŢII

Înfiinţarea unei ”Europe a Sănătăţii trebuie să devină prioritatea noastră”, a subliniat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă cu Angela Merkel, referindu-se la răspunsul european la criza noului coronavirus.

”Noi vrem să dăm Europei competenţe foarte concrete în domeniul sănătăţii - prin stocuri comune de măşti şi de teste, capacităţi de achiziţie comune şi coordonate cu privire la tratamente şi vaccinuri, planuri de prevenţie împărtăşite ale epidemiilor, metode comune de înregistrare a cazurilor”, a subliniat Macron.

”Această Europă a Sănătăţii nu a existat niciodată, ea trebuie să devină prioritatea noastră”, a declaart  şeful statului francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.