Guvernul a decis interzicerea organizării de evenimente în aer liber pe perioada stării de alertă, stârnind astfel nemulţumiri. Cineastul Tudor Giurgiu, organizator al TIFF, i-a transmis într-un mesaj publicat online celui „care a decis includerea drive-in-ului pe listă” că a făcut „o prostie fără să aibă măcar curiozitatea să se consulte cu cei care se pricep la asta”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a adoptat luni Hotărârea privind starea de alertă prin care sunt interzise activităţile cultural-artistice-sportive în spaţii închise, dar şi organizarea şi desfăşurarea de concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in. 

„Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise”, se arată în document.

Într-o postare pe Facebook, Giurgiu a reclamat: „Rog să îmi explice (în direct şi la o oră de vârf) oricine din Guvern de ce e mai periculos şi predispus infectării participarea la un event drive-in decât a merge la un supermarket, la shopping, sau la slujba de duminică din faţa bisericii. Vă spun eu: nu e”.

El a amintit că trei ani a organizat drive-in la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi că voia să facă o surpriză publicului peste două săptămâni, pe 29 mai, când ar fi trebuit să înceapă ediţia de anul acesta a TIFF.

„Plănuiam o chestie foarte mişto, de bun simţ, organizată în condiţii de deplină siguranţă, o ieşire absolut necesară pentru toţi cei care vor să se bucure (respectând toate normele în vigoare) de un pic de relaxare. Era totul pregătit”, a scris el. Giurgiu a adăugat şi că Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat normele pentru obţinerea de licenţe temporare pentru drive-in-uri.

„În toată Europa aceste evenimente se întâmplă cu OK de la autorităţi (...) La noi e NU. Că aşa e mai bine. Transmit celui care a decis includerea drive-in-ului pe lista că a făcut, din neştiinţă, o prostie fără măcar să aibă curiozitatea să se consulte cu cei care se pricep la asta. Sper ca Parlamentul să repare aberaţia asta dacă tot trece HG-ul pe la ei”.

Guvernul a precizat că au existat unele modificări în hotărârea privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acestea vizează evenimentele private - pe perioada stării de alertă, la acestea nu vor putea participa mai mult de 8 persoane, şi nu 16, cum era prevăzut iniţial - şi că, pentru deplasarea la serviciu în afara localităţii, poate fi folosită adeverinţa de la angajator sau legitimaţia de serviciu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.