Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care a cerut Chinei să nu se amestece în activitatea jurnaliştilor americani de la Hong Kong, a lansat o nouă plemică cu Beijingul - pe tema libertăţii de exprimare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am fost informat recent că Guvernul chinez a ameninţat să se amestece în activitatea jurnaliştilor americani la Hong Kong”, a denunţat duminică, într-un comunicat, secretarul de Stat american.

”Aceşti jurnalişti fac parte din presa liberă şi nu sunt cadre ale unei propagande”, a subliniat el.

”Orice decizie care aduce atingere autonomiei şi libertăţilor locutorilor Hong Kingului garantate prin Declaraţia comună chinezo-britanică şi Legea fundamentală vor avea inevitabil o incidenţă asupra evaluării noastre” a principiului ”o ţară, două sisteme”, a avertizat el, referindu-se la sistemul politic din Hong Kong, care permite acestei foste colonii britanice o anumite autonomie.

Mike Pompeo nu a criticat în mod explicit China şi nu a dat exemple.

Însă acest comunicat este deplica Washingtonului faţă de expulzarea de către Beijing a unui număr de peste 15 jurnalişti americani de la începutul anului.

Aceste expulzări au pus gaz pe focul relaţiilor deja tensionate dintre primele două puteri economice mondiale.

Washingtonul şi Beijingul se atacă reciproc cu privire la pandemia covid-19, iar preşedintele american Donald Trump a ameninţat să impună noi taxe vamale produselor chineze.

În februarie, autorităţile chineze au expulzat trei jurnalişti de la Wall Street Journal (WSJ), după ce ziarul a publicat un editorial pe tema crizei noului coronavirus, un material considerat ”rasist” de către Beijing.

Câteva săptămâni mai târziu, Washingtonul a redus acreditările chineze la organe ale Guvernului american.

Iar în martie China a expluzat 12 jurnalişti de la The New York Times (NYT), The Washington Post (WP) şi The Wall Street Journal (WSJ).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.