Papa Francisc a inaugurat, luni, redeschiderea completă a Bazilicii Sfântul Petru din Vatican, iar bisericile catolice din Italia au ţinut slujbe publice pentru prima dată în ultimele două luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suveranul Pontif a ţinut o slujbă privată în capela în care este înmormântat Sf. Ioan Paul II, pentru a marca 100 de ani de la naşterea regretatului papă, relatează Reuters.

După ce Papa Francisc a părăsit bazilica, ce a fost supusă vineri unui proces amplu de dezinfectaare, ea a fost deschisă publicului pentru slujbele ţinute de preoţi.

Marcaje în limbile engleză şi italiană îi avertizează pe cei care intră să păstreze o distanţă de 1,5 metri unii de alţii, să poarte măşti şi să îşi dezinfecteze mâinile.

Bisericile din Italia au început luni să ţină slujbe, supunându-se unor noi măsuri stricte rezultate din consultaţiile episcopilor din ţară cu Guvernul.

Credincioşii trebuie să poarte măşti. Preoţii pot celebra mare parte dintr-o slujbă fără mască, dar trebuie să poarte una, la fel şi mănuşi, când distribuie împărtăşania. Cuminecătura va fi dată enoriaşilor în mână.

Duminică, papa i-a îndemnat pe italieni să respecte noile norme, „pentru a ne proteja sănătatea noastră şi a celorlalţi”.

Potrivit unui reporter italian prezent luni în bazilică, cel puţin un preot nu a purtat mască şi nici mănuşi atunci când a înmânat cuminecătura.

Bazilica Sfântul Petru a rămas deschisă în timpul perioadei de carantină din Italia, începută în luna martie, însă doar pentru rugăciuni private. Foarte puţini oameni au intrat aici, deoarece nu au fost permise nici adunările în piaţa din faţa ei.

Vaticanul a mai spus că atunci când Bazilica Sfântul Petru va fi redeschisă pentru slujbele mari de duminică şi de sărbători, vor fi folosite termoscanere pentru a verifica temperatura participanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.