Departamentul de Justiţie a trimis citaţii marilor bănci americane, pentru informaţii în cadrul unei ample investigaţii referitoare la posibile abuzuri legate de programul de împrumuturi de urgenţă în valoare de 660 de miliarde de dolari destinate firmelor mici afectate de epidemia de coronavirus, au declarat două persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Citaţiile trimise de către divizia de fraude a Departamentului de Justiţie din Washington nu indică în mod obligatoriu existenţa unor nereguli din partea băncilor, dar vor amplifica îngrijorările tot mai mari în rândul instituţiilor financiare că riscă să fie ţinta unei investigaţii federale referitoare la fraude legate de Programul de Protecţie a Salariilor.

Programul permite firmelor mici afectate de pandemie să solicite băncilor împrumuturi garantate de guvern, care pot fi anulate dacă cel puţin 75% din sume sunt cheltuite pentru acoperirea costurilor cu salariile.

Autorităţile sunt îngrijorate că suma uriaşă alocată a fost un magnet pentru fraude. Iar secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a avertizat că firmele prinse că au minţit în privinţa situaţiei lor financiare şi a numărului de angajaţi.

Datorită rolului major în procesarea împrumuturilor, băncile au date care pot oferi informaţii referitoare la fraude.

Citaţiile de mare juriu permit procurorilor să obţină date financiare private şi date personale şi să audieze martori în cadrul unei anchete penale.

Cei care primesc astfel de citaţii nu sunt în mod obligatoriu subiecţi ai unei investigaţii şi pot avea calitatea de martori.

”În prezent nu considerăm că băncile sunt în mod sigur ţinta” investigaţiei, a spus una dintre surse, dar a adăugat că ”există îngrijorări că acest lucru va avea un efect de bumerang în următoarele şase luni pentru băncile care nu au luat măsuri suficiente.

O a treia persoană care cunoaşte interacţiunile dintre bănci şi Departamentul de Justiţie a spus că agenţia vrea să verifice datele băncilor pentru posibile delicte din partea împrumutaţilor.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie a refuzat să comenteze.

Primele două surse au spus că citaţiile au fost trimise băncilor mari, dar nu au date nume.

Potrivit datelor din industrie, JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America şi Wells Fargo se numără printre cele mai mari bănci participante la program.

Băncile au refuzat să comenteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.