Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, vineri, o întâlnire de lucru cu Procurorul General al României, Gabriela Scutea şi Procurorul şef DNA, Crin Bologa. Discuţiile au vizat proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei privind punerea în aplicare a unor forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), precum şi stadiul progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Justiţiei sprijină constituirea Parchetului European prin măsuri concrete luate în acord cu concluziile Consiliului JAI de la Zagreb, din 23 ianuarie 2020. În acest scop, a pus în dezbatere publică un proiect de lege. Aştept cu interes contribuţii şi observaţii din partea sistemului judiciar, asociaţiilor, a tuturor celor interesaţi constructiv de proiect. Proiectul prevede ca unitatea de suport în România a Parchetului European să fie plasată la DNA, soluţie logică având în vedere competenţele legale şi expertiza Direcţiei, armonizată cu prefigurata competenţă a Parchetului European. Aceasta nu înseamnă că DNA se va îngloba sau subordona ierarhic şi funcţional Parchetului European, ci îşi va păstra statutul şi poziţia în cadrul Ministerului Public din România”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul întâlnirii.

Totodată, Ministrul Justiţiei a precizat că va susţine ”cu fermitate în cadrul JAI dotarea Parchetului European de către Uniunea Europeană cu un buget acoperitor, inclusiv pentru operaţiunile de suport şi procedurile desfăşurate în cadrul acestora de către parchetele naţionale desemnate ca unităţi de suport”. 

Ministerul Justiţiei a pus deja în dezbatere publică proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European.

Parchetului European condus de Laura Codruţa Kovesi trebuie să fie operaţional până la finalul anului 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.