China a îndemnat vineri la o consolidare a cooperării cu Statele Unite în lupta împotriva pandemiei covid-19, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu ”întreruperea oricărei relaţii” cu Beijingul, s-a declarat ”foarte dezamăgit” de incapacitatea Chinei de de a gestiona pandemia noului coronavirus şi a ameninţat cu suspendarea diverselor acorduri comerciale între cei doi giganţi mondiali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe subliniază de mai multe săptămâni că bilanţul greu al covid-19 - de peste 300.000 de morţi în lume - ar fi putut fi evitat dacă China ar fi acţionat în mod responsabil încă de la apariţia viruslui în oraşul Wuhan, în centurl Chinei, la sfârşitul anului trecut.

Întrebat despre diverse măsuri de retorisiune pe care le are în vedere, Donald Trump - care a evocat în ultimele zile posibilitatea introducerii unor noi suprataxe vamale - a rămas evaziv, însă a proferat ameninţări în acest interviu acordat Fox Business, înregistrat miercuri şi difuzat joi.

”Sunt multe lucruri pe care le putem face. Putem rupe orice relaţie”, a tunat el.

”Dacă am face-o, ce s-ar întâmpla?”, s-a întrebat locatarul Casei Albe.

”Am economisi 500 de miliarde de dolari, dacă am rupe orice relaţie”, a estimat miliardarul republican, un obişnuit al unor ameninţări din senin.

Îndemnat să reacţioneze, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a pledat, din contră, vineri, în favoarea unei consolidări a cooperării între China şi Statele Unite în lupta împotriva noului coronavirus.

”Menţinerea unor relaţii stabile între China şi Statele Unite etse în interesul fundamental al celor două popoare şi al păcii şi stabilităţii în lume”, a subliniat el în faţa presei.

Preşedintele american, care s-a declarat ”foarte dezamăgti” de atitudinea Beijingului în gestionarea crizei covid-19, a respins ideea de a se întâlni faţă în faţă cu omologul său chinez Xi Jinping în vederea unei potoliri a tensiunilor.

Relaţiile între cele două ţări s-au deteriorat în ultimele luni, din cauza multiplicării criticilor formulate de către Trump şi alţi oficiali americani de rang înalt cu privire la gestionarea pandemiei de către Beijing.

Locatarul casei Albe s-a declarat foarte dezamăgit de incapacitatea Chinei de a opri răspândirea noului coronavirus, care a apărut în decembrie în centurl ţării, şi a apreciat că acest lucru este susceptibil să pună în discuţie acordul comercial semnat în ianuarie de către primele două puteri economice mondiale.

”Ei (China) nu ar fi trebuit să lase asta (pandemia) să aibă loc. Eu închei un acord comercial formidabil şi spun, acum, că nu mai e acelaşi lucru. Cerneala abia se uscase când a venit pandemia. Iar asta nu mai e acelaşi lucru”, a declarat Trump în interviul acordat Fox Business Network.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.