Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica şi-a dublat profitul net în primul trimestru, la 77,19 milioane lei, în timp ce veniturile au scăzut cu 7%, la 602,84 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comparativ, compania a avut în primele trei luni din 2019 un profit net de 37,99 milioane lei şi venituri de 648,85 milioane lei.

"Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat în primul trimestru al anului 2020 un profit net de 77 de milioane de lei, reprezentând aproape 88% din profitul bugetat pentru întreg anul 2020. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul net obţinut în trimestrul 1 al anului 2020 a cunoscut o creştere de 103%. Rezultatul net pozitiv a fost obţinut ca urmare a aplicării unor decizii prudenţiale de management constând în reducerea în ansamblu a tuturor elementelor de cheltuială", a anunţat compania.

Totodată, în primul trimestru al anului 2020, Transelectrica a cunoscut o îmbunătăţire şi din punct de vedere al profitabilităţii activităţii comparativ cu trimestrul 1al anului 2019. Astfel, profitul total din activitatea de exploatare a înregistrat o creştere de 116% faţă de trimestrul 1 al anului 2019, pe fondul reducerii tuturor costurilor.

Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN), în primul trimestru al anului 2020 compania a obţinut rezultate financiare comparative cu aceeaşi perioadă a anului 2019, înregistrând o scădere nesemnificativă determinată în principal de scăderea cu 3% a veniturilor din transport şi a altor venituri pe piaţa de energie provenită din diminuarea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor cu 1,8% şi din reducerea tarifului mediu pentru serviciul de transport aprobat de ANRE.

Contextul primului trimestru al anului 2020 a fost unul dificil, însă managementul Transelectrica precizează că a implementat un set de măsuri de urgenţă pentru atenuarea impactului Covid-19.

"Prin deciziile de management şi măsurile dispuse în această perioadă, am asigurat continuitatea activităţii în condiţii de siguranţă şi de performanţă, precum şi continuitatea obiectivelor investiţionale ale companiei. Am reuşit să gestionăm cu operativitate situaţia fără precedent generată de criza Covid-19, printr-o bună organizare şi reacţie rapidă. Eforturile noastre din primul trimestru au fost validate prin obţinerea ratingului Ba1 cu perspectivă pozitivă din partea Agenţiei de Rating Moody’s şi prin îmbunătăţirea ratingului companiei la nivel individual de la Ba2 la Ba1. Obţinerea acestui rating pozitiv arată că Transelectrica are un profil financiar solid şi valori financiare puternice, stabile şi predictibile şi că este un partener strategic de încredere. Intenţia noastră este să consolidăm credibilitatea companiei în relaţia cu investitorii prin seriozitate, profesionalism şi mai ales prin consecvenţă în implementarea planurilor investiţionale”, a declarat Cătălin Niţu, director general executiv Transelectrica.

În trimestrul I 2020, veniturile din serviciile de sistem tehnologice au înregistrat o creştere de 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019 (188 milioane de lei la 31 martie 2020 faţă de 157 milioane de lei la 31 martie 2019), determinată de majorarea tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, concomitent cu scăderea cu 10% a cheltuielilor privind serviciile de sistem tehnologice în trimestrul 1 al anului 2020, faţă de cele cele din perioada aferentă anului 2019 (166 milioane de lei în primul trimestru al anului 2020 faţă de 185 milioane de lei în trimestrul 1 al anului 2019).

Compania are o capitalizare de 1,27 miliarde lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.