Compozitorii britanici au generat anul trecut drepturi de autor în valoare record de 811 milioane de lire sterline, reprezentând o creştere de 8,7% faţă de intervalul anterior, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PRS for Music, organizaţia care reprezintă drepturile textierilor, compozitorilor şi caselor de discuri în Marea Britanie, a anunţat că a colectat pe 2019 suma de 811 milioane de lire sterline, însă avertizează că, pentru anul în curs şi pentru 2021 va fi înregistrată „o scădere inevitabilă” a lor, din cauza pandemiei.

După achitarea tuturor costurilor, membrii organizaţiei au primit 721 milioane de lire sterline. A fost plătită suma record de 686 milioane de lire sterline.

Cea mai mare parte a acestor drepturi a venit din străinătate. Succesul în topuri şi turneele mondiale ale unora ca Ed Sheeran, Elton John, Florence + the Machine, Phil Collins şi The Rolling Stones au contribuit la creştere.

Drepturile de autor provenite de la platformele online, incluzând descărcările şi jocurile video, au crescut cu 24,2%, la 179,1 milioane de lire sterline). Din partea radiodifuzorilor au fost primite 131 de milioane de lire sterline, cu 2,4% mai mult decât în 2018.

Concertele din Marea Britanie şi muzica folosită de entităţile comerciale britanice au dus la o creştere a drepturilor de autor cu 15,7% faţă de 2018, la 222 milioane de lire sterline.

PRS for Music a procesat, in-house şi cu ajutorul partenerilor, 18,8 mii de miliarde de „interpretări” muzicale de anul trecut, inclusiv muzica de pe platformele de streaming, download-ul, difuzările radio şi TV şi concertele. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.