Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat joi, la conferinţa de presă organizată în curtea Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, că din 15 mai fiecare instituţie muzeală va decide când îşi va deschide porţile şi în ce condiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Muzeele fac paşi pentru a fi pregătite pentru deschidere, dar normele clare vor fi trasate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), de acolo vor pleca deciziile oficiale. Avem în continuare discuţii, legat de sectorul cinematografic, vrem să fie permisă reluarea filmărilor într-o primă etapă, cei din zona sanitar epidemiologică au anumite reţineri", a declarat ministrul Culturii.

Marile festivaluri şi concerte nu vor putea avea loc înainte de 1 septembrie.

"Organizatorii de mari evenimente şi-au exprimat dorinţa ca până la 1 septembrie să nu fie organizat niciun eveniment mai mare de 1.000 de persoane pentru că asta i-ar ajuta şi pe ei în a-şi face paşii contractuali. Şi pentru dânşii este clar că până la 1 septembrie nu se mai poate organiza nimic cu mai mult de 1.000 de persoane. Noi nu putem deocamdată lua această decizie, în mod oficial, la nivel de Guvern, pentru că toate deciziile ţin de starea de alertă, deci sunt valabile până la data de 15 iunie”.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, reticent la deschiderea cinematografelor

"CNSSU va decide când se vor deschide cinematografele şi în ce condiţii, dar noi am pledat ca într-o etapă a doua să fie permisă, cu condiţii foarte drastice. Cei din zona sanitară consideră de mare risc aceste instituţii de spectacol şi spun că acolo unde stau persoanele fără a se mişca timp de două ore sau chiar mai mult, riscul epidemiologic este mult mai mare decât acolo unde timpul petrecut în acea incintă este mai mic. Comitetul decide, dar sunt foarte reticenţi la tot ce înseamnă săli de spectacol, de teatru, pentru că ei consideră că un risc epidemiologic ridicat", a mai precizat Gheorghiu.

Ce se va întâmpla în luna iunie va fi decis după data de 1, în funcţie de evoluţia epidemiologică, a subliniat ministrul.

În privinţa repertoriului teatrelor, a controversatei declaraţii legate de distanţarea actorilor pe scenă, ministrul Culturii a afirmat: "Aşa cum pe Broadway s-a luat decizia de a fi jucate doar one-man show-uri, e clar că din punct de vedere al repertoriului se pot respecta anumite norme, iar legat de aceste spectacole în aer liber, noi susţinem această idee, chiar am încercat să o instituţionalizăm, să o organizăm într-un festival, dar tot Comitetul este factorul decizional". Deja la Cluj există Opera Aperta, care s-a dovedit un real succes, a reamintit ministrul.

Sprijinul financiar acordat artiştilor independenţi pe perioada stării de alertă va fi prelungit, a dat asigurări ministrul.

"Legea, în prima ei formă, nu prevedea dispoziţii în privinţa artiştilor care trăiesc exclusiv din drepturi de autor, nu erau prinşi nicăieri. Am avut discuţii lungi cu Ministerul Muncii pe această temă. Am creat acest act normativ prin care să poată beneficia de 75% din venitul brut”, a subliniat Gheorghiu. "A fost o iniţiativă a noastră şi în urma discuţiilor aplicate cu sectorul independent".

Fiecare muzeu în parte va decide când va deschide porţile.

"La Muzeul Satului va fi obligatorie purtarea măştilor, dar asta nu înseamnă că muzeul va pune la dispoziţie măşti, dar va asigura posibilitatea cumpărării măştilor la intrarea în incintă. Nici nu ar fi legal să furnizeze Ministerul Culturii echipamente medicale. Comitetul va permite de la o anumită dată şi cu respectarea anumitor condiţii. Muzeul Satului este pregătit de săptămmâna viitoare. Muzeul Peleş m-a anunţat că lucrează intens pentru a deschide pe 2 iunie, fiecare îşi face propriul plan de acţiune”, a mai precizat ministrul Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.