Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) obligă OMV Petrom şi Romgaz să oferteze o cotă anuală obligatorie mai mare de gaze naturale pe pieţele centralizate din România, potrivit unui ordin aprobat miercuri de comitetul de reglementare al autorităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa din 13 mai 2020, Ordinul  nr. 79/2020 privind obligaţia de a oferta gaze naturale pe pieţele centralizate din România, act normativ elaborat cu scopul de a asigura accesul tuturor participanţilor şi, în special, al micilor furnizori şi clienţilor finali la gazele naturale din producţia internă, crearea unor referinţe reale de preţ şi creşterea lichidităţii pe piaţa gazelor naturale", arată ANRE într-un comunicat.

Potrivit informaţiilor obţinute de News.ro, cota anuală obligatorie de ofertare pe pieţele centralizate din România este, în perioada 1 iunie 2020 până la 31 decembrie 2021: 30% pentru podusele lunare, 20% pentru produsele sezoniere, 20% pentru produsele trimestriale şi 30% pentru cele anuale.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2022, cota anuală obligatorie de ofertare pe pieţele centralizate din România va fi: 30% pentru produsele lunare, 20% pentru produsele trimestriale, 20% pentru prousele sezoniere şi 0% (zero) pentru produsele anuale.

Până acum, cotele obligatorii erau mai mici.

De asemenea, cele două companii sunt singurele care până acum au o producţie anuală realizată pentru anul anterior de 3 milioane MWh.

"În vederea respectării principiilor transparenţei decizionale, proiectul ordinului a fost supus consultării publice în două etape, prevederile sale fiind discutate şi în cadrul întâlnirilor organizate de ANRE la care au participat reprezentanţi  ai Guvernului, ai Consiliului Concurenţei şi ai principalilor operatori economici din sector", precizează ANRE.

Principalele obiective avute în vedere la elaborarea acestui ordin au fost: impulsionarea dezvoltării mediilor transparente de comercializare, respectiv a pieţelor centralizate de gaze naturale, prin creşterea lichidităţii şi tranzacţionarea unor cantităţi de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de preţ; asigurarea accesului, prin intermediul unor cantităţi de gaze naturale ofertate lunar  pentru produse forward de către principalii producătorii autohtoni (Romgaz şi OMV Petrom) pe pieţele centralizate din România, a unui număr cât mai ridicat de participanţi (furnizori, clienţi finali, traderi, operatori de distribuţie, de transport şi de înmagazinare).

"Odată cu adoptarea acestor prevederi, considerăm că ele vor permite tranzacţionarea gazelor naturale în mod concurenţial şi nediscriminatoriu, oferind tuturor participanţilor acces egal la această sursă de gaze, iar consumatorii, indiferent de apartenenţă, români sau din alte state membre, vor putea beneficia de acces la gazele naturale în aceleaşi condiţii şi la acelaşi preţ, după cum este precizat şi în cadrul directivelor europene privind vânzarea de gaze naturale, care trebuie realizată în condiţii de egalitate, fără discriminare sau vreun dezavantaj în cadrul comunităţii", spun reprezentanţii ANRE.

Ei spun, de asemenea, că, prin introducerea prevederilor privind ofertarea gazelor naturale pe pieţele centralizate din România, obligativitatea producătorilor autohtoni de a oferta un procent minim de gaze naturale va duce la creşterea lichidităţii pe piaţa de gaze naturale şi la formarea unor referinţe corecte de preţ prin tranzacţionarea de produse standardizate care, la rândul lor, vor contribui la asigurarea condiţiilor pentru echilibrarea comercială a participanţilor la piaţă, precum şi la creşterea gradului de predictibilitate a acesteia.

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.