Producţia industrială a scăzut în martie cu 12,7% ca serie brută şi cu 14,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de perioada similară din anul trecut, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În luna martie 2020, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 3,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,4%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 12,7% ca serie brută şi cu 14,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate", arată datele INS.

În primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, producţia industrială a fost mai mică cu 5,9% ca serie brută şi cu 6,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În luna martie2020, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3,4%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 4,5%, în timp ce industria extractivă a crescut cu 5,4%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică,gaze, apă caldă şi aer condiţionata rămas la acelaşi nivel.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 12,4%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-14,9%) şi industria extractivă (-6,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,4%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 12,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-14,4%), industria extractivă (-7,5%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 14,5%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-17,7%), industria extractivă (-7,4%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,4%).

În perioada 1 ianuarie –31 martie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,9%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-6,3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,8%) şi industria extractivă (-3,8%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, a fost mai mică cu 6,4%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-7,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,8%) şi industria extractivă (-2,7%).

"Informaţiile din acest comunicat de presă (martie 2020) surprind impactul crizei COVID-19 şi a măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020. Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem constienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei şi societăţii noastre. În măsura posibilului, vom continua să colectăm informaţii statistice, pentru a putea oferi informaţii esenţiale care vor surprinde situaţia în schimbare începând cu luna martie 2020. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetarile statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice", precizează INS.

Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta. Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.