Washingtonul şi Teheranul şi-au adresat invective pe Twitter pe tema unui schimb de deţinuţi ”fără condiţii prelabile” - propus de Iran, o ofertă pe care Statele Unite au ironizat-o provocându-i pe iranieni să trimită un avion cu scopul de a-şi lua înapoi 11 cetăţeni pe care vrea să-i expuleze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile iraniene au dat asigurări duminică cu privire la faptul că vor un schimb ”al tuturor deţinuţilor” cu Washingtonul.

”Se pare, acum, că America este mai pregătită decât înainte”, aprecia un purtător de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabii, precizând că autorităţile americane au fost ”informate” de ”disponbilitatea” iraniană în acest sens.

El şi-a exrimat îngrijorarea faţă de Sirous Asgari, un cercetător iranian care, potrivit diplomaţiei iraniene, a contractat noul coronavirus în detenţie. Un profesor Sirous Asgari a fost achitat în noiembrie de acuzaţii de furt de secrete industriale şi încălcarea sancţiunilor americane impuse Iranului

Ministerul iranian de Externe se declara săptămâna trecută ”pregătit” să-l ”repartieze în curând”.

”Prostii!”, i-a răspuns luni de Twitter conducătorul Departamentului american al Securităţii Interne, secretarul adjunct Ken Cuccinelli.

Adresându-se ministrului de Externe iranian Mohammad Javad Zarif, Ken Cuccinelli a scris că ”după ce aţi amânat luni de zile în timp ce noi încercam să vi-l trimitem înapoi pe Sirous Asgari, voi vă treziţi într-o bună dimineaţă şi spuneţi că vreţi să-l repatriaţi”.

”Noi avem 11 dintre concetăţenii voştri în situaţie ilegală pe care încercăm să-i trimitem în ţara voastră. Voi SPUNEŢI brusc că vreţi să-i recuperaţi. Atunci de ce nu trimiteţi un avion pentru ca noi să-i putem trimite pe toţi odată?”, a declarat oficialul american. ”Trimiteţi avionul1”.

”Nu mai spuneţi tâmpenii!”, a îndemnat într-un mesaj postat pe Twitter şi un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi.

Din 2018, susţine el, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a ”pus pe masă un «schimb universal de deţinuţi» şi a îndemnat Statele Unite să acţioneze în mod responsabil faţă de OSTATICI iranieni şi din alte părţi”.

”Regimul vostru a reacţionat nemilos şi le-a pus viaţa în pericol”, a denunţat Mousavi. ”Lăsaţi-ne cetăţenii să plece!”.

Diplomaţia americană nu a dezminţit duminică eventuale negocieri în vederea unuischimb de deţinuţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.