Patru explozii succesive ale unor mine antipersonal au zguduit nordul capitalei afgane luni, iar patru civili au fost răniţi, a anunţat un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Patru bombe la marginea drumului au explodat în Districtul 17 al Poliţiei”, a anunţat Ferdaws Faramarz, precizând că ”patru civili, inclusiv un copil, au fost răniţi uşor”.

Incidentul nu a fost revendicat.

El a avut loc într-un cartier în care serviciile afgane de informaţii au arestat recent membri ai grupării Statul Islamic (SI), acuzaţi de comiterea mai multor atacuri.

Este vorba despre primul  atac coordonat în capitala afgană din ultimele luni. Însă atacuri cu bombă şi rachete comise de grupări ca SI sau tlibanii sunt frecvente în ţară.

Insurgenţii nu au revenidcat însă vreun atac major la Kabul, după ce au semnat un Acord istoric la Doha (Qatar) cu Statele Unite, la sfârşitul lui februarie, în care Washingtonul s-a angajat la o retragere a tuturor forţelor străine din Afganistan în decurs de 14 luni.

Talibanii au cruţat forţele americane şi NATO de la semnarea Acordului de la Doha, însă şi-au intensificat ofensiva contra poliţiei şi armatei afgane.

Washingtnul, Kabulul şi numeroşi actori internaţionali au cerut, în zadar, în mai multe rânduri în ultimele luni, un armistiţiu, în vederea evitării unei prăbuşiri a procesului de pace.

În pofida creşterii nivelului violenţelor, trupele americane au început deja să se retragă din Afganistan, în contextul în care preşedintele american Donald Trump încearcă de mult timp să pună capăt celui mai mulg război din istoria Statelor Unite.

Numeroşi analişti consideră că talibanii şi-au intesmificat ofensiva împotriva forţelor afgane cu scopul de a-şi spori influenţa în vederea unor negocieri fără precedent cu Kabulul vizând să stabilească viitorul ţării.

Deschiderea acestui ”dialog interafgan” - prevăzută iniţial la 10 martie - a fost amânată, din cauza unor dispute cu privire la un schimb de prizonieri între Kabul şi insurgenţi.

Succesiunea atacurilor de luni are loc în contextul în care măzuri de izolare au fost implementate în capitala afgană în vederea unei limitări a răspândirii noului coronavirus, care aminţă această ţară aflatăîn războide 40 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.