Rusia s-a arătat duminică "extrem de indignată" de tentativele Washingtonului de a "deforma" rolul URSS în înfrângerea Germaniei naziste în 1945, afirmând că vrea "o conversaţie serioasă" cu responsabili americani cu privire la acest subiect, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem extrem de indignaţi de tentativele de deformare a rezultatelor (...) contribuţiei decisive a ţării noastre", a declarat într-un comunicat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, făcând referire la un comunicat publicat vineri pe pagina de Facebook a Casei Albe care menţionează ca învingători ai naziştilor doar SUA şi Marea Britanie. 

"Responsabilii americani nu au avut curajul şi voinţa de a aduce omagiu rolului incontestabil al Armatei Roşii şi poporului sovietic", a continuat Moscova, subliniind numărul "colosal de victime" care a existat în lupta "în numele întregii umanităţi".        

Calificând declaraţiile americane "în special meschine", Rusia a cerut Washingtonului să nu transforme memoria lui 1945 "o nouă problemă în relaţiile bilaterale, care deja au momente dificile".                 

Problema rolului URSS în victoria contra germaniei naziste, cu preţul a 27 de milioane de sovietici ucişi, este una extrem de sensibilă în Rusia şi care se află în centrul discursurilor de putere şi prestigiu ale lui Vladimir Putin.                

Moscova îi acuză şi pe europeni, în frunte cu polonezii şi ucrainenii, că subapreciază acţiunea sa în al Doilea Război Mondial. 

Rusia a sărbătorit modest, sâmbătă, 75 de ani de la victorie, fără obişnuita defilare militară şi miile de ruşi pe străzi, din cauza epidemiei provocată de noul coronavirus. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.