Chiar dacă zilele acestea sunt dificile pentru noi toţi, vă doresc tuturor o sărbătoare de 10 Mai cu speranţă, încredere şi convingerea în destinul ţării noastre, este mesajul Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi este sărbătoarea naţională de 10 Mai. În fiecare an, Palatul Elisabeta deschide larg porţile pentru mii de români din ţară, din Republica Moldova şi din toate colţurile lumii. Din păcate, în acest an nu putem face la fel. Suntem în gând alături de toţi cei care sărbătoresc astăzi Coroana Română, istoria noastră modernă şi aspiraţiile noastre de libertate, progres şi democraţie. De-a lungul unui secol şi jumătate, toate generaţiile familiei noastre au luat parte la această mare sărbătoare românească a primăverii şi a identităţii naţionale", se arată în comunicatul Casei regale.

Un reprezentant al Casei Majestăţii Sale va depune o coroană de flori la statuia regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal. De asemenea, va depune flori şi la bustul Regelui Mihai I din Piaţeta Regală.

10 mai este o zi cu dublă semnificaţie: sărbătoare a independenţei obţinute în 1877 şi zi a regalităţii, marcând atât intrarea lui Carol I în România, în anul 1866, cât şi încoronarea lui din 10 mai 1881. 

Ziua de 10 Mai este celebrată în România ca sărbătoare naţională, fiind declarată astfel prin Legea nr. 103/2015. 

10 Mai a fost sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul. La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. Data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României. 

Până la instaurarea dictaturii comuniste, Ziua Naţională a României a fost marcată în 10 mai, dar în următorii 45 de ani orice referire la regalitate a fost ştearsă, motiv pentru care despre independenţă s-a vorbit oficial cu trimitere la ziua de 9 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.