Un nou spital modular pentru pacienţii cu Covid-19 a fost inaugurat, vineri, la Bucureşti, acesta având o capacitate de 500 de locuri. Spitalul, ridicat în două săptămâni de Compania Municipală de Consolidări a Primăriei Capitalei, este o secţie externă a Spitalului "Victor Babeş" şi va putea trata pacienţii cu forme uşoare ale bolii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am inaugurat astăzi (vineri - n.r.) la Bucureşti cel mai mare spital modular Covid din ţară, care va putea primi 500 de pacienţi îmbolnăviţi cu coronavirus de tip nou, respectiv pe cei cu forme uşoare. Formele mai complexe vor fi tratate în continuare în spitalele de boli infecţioase. Sunt atât saloane cu 2 locuri, cât şi rezerve pentru o singură persoană, şi fiecare dintre acestea are, pe lângă pat, noptieră, dulap, şi boiler pentru apă caldă, baie proprie şi aer condiţionat", a afirmat primarul general, Gabriela Firea, conform unui comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

Ea a spus că pentru cadrele medicale este deja pregătită o zonă dedicată documentaţiilor medicale, dar şi pentru odihnă.

"Cabinetele pentru medici au, de asemenea, toalete proprii şi fiecare va avea laptop şi conexiune la internet. Vom asigura şi hrana pentru pacienţi şi pentru personalul medical, cât şi spaţii de cazare pentru cadrele medicale. Nu ne dorim să ajungem în punctul ca bucureştenii să le folosească, dar este necesară pregătirea în astfel de situaţii, pentru a ne organiza din timp pentru o eventuală evoluţie viitoare. Dacă va fi nevoie, însă, de aceste spaţii, cei care vor veni au deja asigurate toate condiţiile", a mai spus Firea.

Potrivit acesteia, lucrările au fost realizate în termen de doar două săptămâni, de Compania Municipală Consolidări.

"Reamintesc, acum avem o perioadă de acalmie, dar ne pregătim din timp pentru că nu ştim care poate fi evoluţia epidemiei, ne dorim să nu intrăm în criză în cazul unui val de îmbolnăviri, şi să stăm atunci să căutăm soluţii. În orice caz, nu sunt bani irosiţi, pentru că - fiind o construcţie cu structură metalică - tot ceea ce este aici va fi refolosit, la finalul pandemiei, pentru organizarea de şantier a Spitalului Metropolitan", a susţinut Gabriela Firea.

FOTO: PMB
FOTO: PMB

Noul Spital modular Covid-19 este ridicat pe amplasamentul viitorului Spital Metropolitan.

Din punct de vedere administrativ, acesta este o secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" şi va fi predat conducerii acestei unităţi medicale din subordinea Primăriei Capitalei.

Spitalul beneficiază, totodată, de reţea de canalizare construită independent de sistemul de canalizare al Bucureştiului, conform normelor, şi de sursă alternativă de electricitate. Cele peste 250 de containere utilizate, canalizarea, electricitatea, echipamentele si dotarile au costat până în 2 milioane de euro.

"Acest spital este, practic, unul suplimentar faţă de spaţiile pe care le avem deja, are capacitate similară Spitalului Babeş. Pacienţii cu forme uşoare vor putea fi trataţi foarte bine aici. Spaţiul permite inclusiv acces cu cărucior sau brancardă, dacă va fi nevoie", a spus Emilian Imbri, manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş”.

Potrivit lui Ablachim Turchez, manager medical ASSMB, lucrările sunt finalizate şi urmează ca reprezentanţii spitalului să stabilească exact ce este nevoie pentru a fi organizată activitatea din punct de vedere medical: condiţiile de echipare/dezechipare a personalului etc.

"Vorbim de o situaţie care se apropie de un platou al epidemiei, dar nu putem spune că s-a terminat cu virusul. Epidemia nu s-a terminat, nu există încă vaccin, nici nu ştim când vom avea, ca urmare spaţiile de aici sunt o rezervă binevenită la ceea ce avem deja în funcţiune", a spus şi Simin Florescu, director medical la Spitalul "Victor Babeş".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.