Membri ai opoziţiei venezuelene au negociat în octombrie un acord - în valoare de 213 milioane de dolari - cu o mică societate de securitate din Florida, pentru ca aceasta să realizeze o operaţiune în Venezuela cu scopul îndepărtării de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro, arată acest document dezvăluit de cotidianul american The Washington Post (WP), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile venezuelene au arestat săptămâna aceasta cel puţin zece persoane, inclusiv doi cetăţeni ameriani care lucrează pentru societatea de securitate Silvercorp USA, pe care le acuză de o incursiune în vederea doborârii lui Nicolas Maduro de la putere.

În imagini difuzate de televiziunea publică venezueleană cei doi deţinuţi americani sunt filmaţi în timp ce declară că au fost însărcinaţi de Silvercorp să preia controlulasupra aeroportului din Caracas, capitala ţării, cu scopul de a-l evacua pe Maduro prin aeroport.

Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido consideră că Nicolas Maduro uzurpă puterea, după ce a falsificat alegerile prezidenţiale din 2018. Guaido este recunoscut de zeci de ţări drept preşedinte interimar al Venezuelei.

Documentul - de 42 de pagini - publicat în ediţia de joi de Washington Post, a cărui autenticitate Reuters scrie că nu a putut-o verifica imediat, prezintă numeroase elemente tactice - materialul militar de utilizat -, însă nu oferă nicio explicaţie cu privire la felul în care un comando mic poate face faţă sutelor de mii de membri ai forţelor de securitate loiale lui Maduro.

Potrivit WP, prevederle generale ale acestui ”acord de servicii” au fost întocmite de către directorul Silvercorp, Jordan Goudreau, care a recunoscut în mod public că a organizat operaţiunea.

Elementele detaliate au fost furnizate de opoziţia venezueleană, precizează WP.

Documentul a fost semnat de către Juan Guaido, Juan Rendon - unul dintre consilierii săi, Sergio Vergara - un ales din cadrul opoziţiei venezuelene şi de către Jordan Goudreau.

Contactată de Reuters, echipa de comunicare a lui Guaido nu a comentat imediat.

Contcatat telefonic de Reuters, Jordan Goudreau.nu a răspuns.

Juan Rendon a declarat la CNN că a semnat un ”acord exploratoriu” cu Silvercorp USA, dar că acesta nu a fost încheiat niciodată.

Consilierul lui Guaido a apreciat că firma privată americană de securitate a efectuat o operaţiune ”sinucigaţă” în susţinerea liderului opoziţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.