Secretarul de Stat american Mike Pompeo este deschis unei cooperări cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în lupta împotriva poliomielitei, în pofida deciziei Statelor Unite de a opri finanţarea organizaţiei ONU, căreia-i reproşează modul în care gestionează lupta împotriva pandemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump anunţa la 14 aprilie că Statele Unite îşi suspendă contribuţia la bugetul OMS, acuzând-o că a acţionat prea târziu şi că a susţinut orbeşte China, care a minimalizat amploarea pandemiei.

Statele Unite sunt cel mai important finanţator al OMS, cu o contribuţie de peste 400 de milioane de dolari pe an, care-i permite OMS să lupte şi împotriva altor boli, precum poliomielita sau malaria.

”Încercăm să stabilim dacă există alte lucruri (la OMS) care au în continuare sens. Ea (organizaţia) a făcut treabă bună în anumite locuri în privinţa poliomielitei şi alte lucruri asemănătoare”, i-a spus joi Pompeo animatorului conservator de radio Chris Stigall.

În alt interviu, Pompeo a declarat că este necesar să se ”stabilească dacă există lucruri la care ar trebui să continuăm să participăm, pentru că (OMS) face o treabă bună în privinţa poliomielitei şi altor lucruri”.

Campaniile OMS de luptă împotrivă împotriva maladiilor erau deja perturbate de epidemia noului coronavirus, iar anunţul lui Trump a sporit îngrijorarea experţilor.

Conducătorul programului ONU împotriva poliomielitei Michel Zaffran declara în aprilie pentru AFP că infecţiile pot reapărea după întreruperea campaniilor de vaccinare din cauza pandemiei covid-19 - mai ales în Afganistan şi Pakistan, unde boala rămâne endemică.

Declaraţiile lui Pompeo intervin în contextul în care a comisie a Congresului american a cerut Departamnentului de Stat să justifice decizia lui Trump de a opri finanţarea OMS în toiul pandemiei covid-19.

Potrivit acestei comisii, controlate de către democraţi, preşedintele republican încearcă să deturneze atenţia de la propriile eşecuri în gestionarea crizei sanitare, care a ucis peste 75.500 de oameni în Statele Unite, cea mai îndoliată ţară din lume de noul coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.