Preşedintele american Donald Trump i-a sugerat joi, într-o convorbire la telefon, omologului său rus Vladimir Putin să implice China în noi negocieri cu privire la o limitare a cursei înarmării nucleare, a anunţat Casa Albă, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Trump a reafirmat că Statele Unite sunt angajate într-o limitare eficientă a armamentului care să includă nu doar Rusia, ci şi China, şi aşteaptă cu nerăbdare viitoare discuţii în vederea evitării unei curse a înarmării costisitoare”, a anunţat într-un comunicat Executivul american.

Statele Unite şi Rusia - puteri rivale în timpul Războiului Rece - au abandonat anul trecut Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care interzicea o întreagă clasă de rachete, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Washingtonul ameninţă de asemenea să iasă din Tratatul New Start (Strategic Arms Reduction Treaty), care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări la niveluri inferioare celor din timpul Războiului Rece şi a cărui ultimă parte expiră în februarie 2021.

Donald Trump a exercitat presiuni ca China să fie implicată în viitorul acord. Capacitatea nucleară şi balistică a Beijingului se află într-o expansiune rapidă, avertizează  el.

Tratatul New Start limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei, dar şi numărul rachetelor terestre şi submarinelor care le pot lansa.

China - care ar avea un arsenal de aproximativ 300 de arme nucleare - a respins până acum propunerea preşedintelui american şi dă asigurări că armamentul său nuclear este defensiv şi nu reprezintă o ameninţare.

Trump a discutat cu Putin odată cu apropierea marcării sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.