Armata americană estimează că a ucis 132 de civili în operaţiunile pe care le-a efectuat în 2019 în lume - un bilanţ mult mai mic decât evaluările unor organizaţii nonguvernamentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul american al Apărării estimează că ”132 de civili au fost ucişi şi 91 au fost răniţi în 2019, în cursul operaţiunilor militare americane în Irak, Siria, Afganistan şi Somalia”, a anunţat miercuri Pentagonul într-un raport anual solicitat de către Congresul Statelor Unite.

În raport se precizează că Departamentul nu a identificat ”vreo victimă civilă a operaţiunilor militare americane în Yemen sau Libia”.

În Afganistan recunoaşte americană cele mai multe victime civile - 108 morţi şi 75 de răniţi.

În Irak şi în Siria, Pentagonul îşi asumă responsabilitatea uciderii a 22 de civili şi rănirii altor 13.

În Somalia, el recunoaşte doi morţi şi trei răniţi.

Organizaţii nonguvernamentale (ONG) publică cu regularitate bilanţuri cu mult mai mari ale unor atacuri aeriene americane în teatre de război.

ONG-ul Airwars - care înregistrează victimele civile ale bombardamentelor aeriene în lume - evaluează între 465 şi 1.113 numărul civililor ucişi anul trecut în Siria numai de coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic (SI), condusă de către Statele Unite.

”Raportul Departamentului Apărării reprezintă un anumit progres în privinţa transparenţei asupra operaţiunilor militare americane”, a conchis o reprerzentantă a filialei americane a Amnesty International (AI), Daphne Eviatar.

”Conţinutul raportului însă sugerează că Pentagonul continuă să subevalueze numărul victimelor civile”, a denunţat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.