Armata americană anunţă lansarea în curând a unei drone spaţiale - X-37B, un vehicul orbital secret până acum - în cea de a şasea misiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capabiăl să zboare pe orbită timp de mai multe luni, această mininavetă spaţială fără pilot, X-37B - denumită de asemenea Vehicul test orbital (OTV), urmează să decoleze la 16 mai de la baza Cap Canaveral, în Florida, au anunţat miercuri, într-un comunicat, Forţele aeriene americane (US Air Forece).

X-37B urmează să desfăşoare un mic satelit - FalconSat-8 - care urmează să efectueze un număr-record de experimente pe orbită pentru acest vehicul spaţial, a anunţat într-un seminar secretarul american al Forţelor Aeriene Barbara Barrett.

Această misiune va permite astfel să se testeze reacţia anumitor materiale în spaţiu, a anunţat ea, fără să precizeze materialele respective.

Un al doilea experiment priveşte efectul radiaţiilor ambientale în spaţiu asupra unei serii de seminţe, a anunţat ea.

Un al treilea experiment, elaborat de către laboratorul de cercetare al Marinei americane (US Navy), ”va transforma radiaţiile solare în energie radio-electrică şi va studia o modalitate de transfer a acestei energii către terra, a mai anunţat Barrett, care supervizează noua ”Space Force” americană.

X-37B, care seamănă cu o navetă spaţială americană care a zburat ultima oară  în 2011. Ea are nouă metri lungime şi o anvergură a aripilor de 4,5 metri.

Pentagonul, care a difuzat miercuri imagini cu naveta, a rămas până acum foarte discret asupra misiunilor şi capacităţilor acesteia.

La fiecare nou zbor în spaţiu - primul a avut loc în 2010 -, naveta, alimentată cu energie prin panouri solare, rămâne tot mai mult timp pe orbită terestră.

Ea şi-a încheiat ultimul zbor în octombrie 2019, după 780 de zile, adică peste doi ani pe orbită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.