Preşedintele iranian Hassan Rohani a apreciat miercuri că Statele Unite au făcut o ”greşeală stupidă” ieşind din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a ameninţat cu conscinţe grave în cazul în care aliaţii lor acceptă să prelungească embargoul asupra armamentului impus Teheranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul exercită de mai multe zile presiuni asupra Germaniei, Franţei şi Marii Britanii, cele trei ţări europene părţi ale Acordului de la Viena, cu scopul de a obţine o prelungire a embargoului impus vânzărilor internaţionale de armament către Republica islamică.

Acest embargo - care urmează să fie ridicat treptat începând din octombrie - este prevăzut de Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU care aprobă Acordul de la Viena, din care preşedintele Donald Trump a scos Statele Unite în mai 2018 şi apoi a reimpus sancţiuni economice Iranului.

”America a făcut o greşeală foarte stupidă abandonând acest acord”, a declarat Rohani într-o reuniune a Guvernului.

”Lucrul înţelept pe care-l au de făcut Statele Unite este să revină” în cadrul acestui pact, a adăugat el.

”Dacă America vrea să revină în acord, va trebui să ridice toate sancţiunile impuse Teheranlui şi să compenseze resimpunerea unor sancţiuni”, a subliniat Rohani. 

”Iranul va riposta teribil dacă embargoul armamelor impus Teheranului este prelungit”, a ameninţat el.

Rohani consideră că ridicarea embargoului impus armamentului este ”o parte indisociabilă” a acordului nuclear. ”În cazul în care este restabilit vreodată (embargoul), ei ştiu bine ce consecinţe grave îi aşteaptă (...) dacă fac o asemenea greşeală”.

Rohani nu a precizat care ar fi aceste consecinţe, însă a declarat că ele sunt detaliate într-o scrisoare trimisă anterior celorlalte părţi ale acordului - Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia.

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională iranian Ali Shamkhani a avertizat duminică cu privire la faptul că o prelungire a embargoului impus vânzării de armament către Iran - aşa cum doreşte Washingtonul - ar ucide definitiv ceea ce a mai rămas din acordul nuclear internaţional.

Statele Unite ”ar trebui să ştie, dar şi anumite alte ţări, că Iranul nu va accepta în niciun fel o încălcare a Rezoluţiei 2231”, a declarat el, subliniind că ridicarea embargoului este un ”drept inalienabil” al Iranului.

Rezoluţia 2231 oferă Teheranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale care-i asfixiază economia, în schimbul unor garanţii menite să dovedească faptul că Iranul nu caută şi nu va căuta niciodată să se doteze cu bomba atomică.

Rohani a declarat, în acest sens, că ţara sa nu va folosi niciodată armele pe care le va cumpăra pentru a ”aţâţa focul”, ci pentru a evita să aibă loc conflicte.

Statele Unite şi-au exprimat joi ”speranţa” ca membrii Consiliului de Securitate al ONU să voteze în favoarea unei prelungiri a embargoului impus Iranului înainte de expirarea acestuia.

Rusia a sugerat însă că se opune unei asemenea iniţiative.

Washingtonul vrea să împiedice ridicarea embargoului impus vânzării de armament către Iran şi a avertizat deja că ia în calcul ”toate opţiunile” pentru a-şi atinge scopul.

Departamentul de Stat pregăteşte argumente juridice vizând să conducă la recunoaşterea faptului că Statele Unite sunt în continuare un ”stat parte” al Acordului de la Viena, în pofida faptului că s-au retras din el.

Această manevră are scopul să-i oblige pe europeni să aleagă între a accepta să prelungească embargoul armamentului sau să permită Statelor Unite să declanşeze - în calitate de ”stat participant” - o reimpunere a tuturor sancţiunilor internaţionale vizând Iranul ridicate în baza Rezoluţiei 2231 - un lucru care, consideră Teheranul, ar pune capăt întregului acord.

Ministerul iranian de externe a denunţat luni această manevră drept ”ilegală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.