Numărul morţilor din cauza covid-19 a început să crească din nou în Spania, care a înregistrat 244 de decese în ultimele 24 de ore, după ce acest bilanţ zilnic a rămas sub 200 de morţi în ultimele trei zile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii, bilanţul victimelor de la începutul epidemiei în ţară a crescut la 25.817. Marţi se înregistrau 25.613 de decese.

Aproape 1.000 de contaminări cu noul coronavirus s-au înregistrat de marţi până miercuri, iar numărul total al infectărilor a crescut de la 219.329 la 220.325 în 24 de ore.

Spania, una dintre cele mai îndoliate ţări europene de covid-19, iese treptat dintr-o izolare foarte strictă, impusă la jumătatea lui martie, însă starea de urgenţă - aflată în vigoare pentru moment până sâmbătă - urmează să fie prelungită de Parlament miercuri.

PARLAMENTUL SE PRONUNŢĂ ASUPRA UNEI PRELUNGIRI CU DOUĂ SĂPTĂMÂNI STĂRII DE URGENŢĂ

Premierul spaniol Pedro Sanchez pare sigur de susţinerea Parlamentului, în pofida fragilei sale coaliţii. în vederea unei prelungiri - cu două săptămâni - a stării de urgenţă.

Spania iese treptat dintr-o izolare strictă prin redeschiderea, săptămâna aceasta, a unor mici firme - florării şi feronerie. Spaniolii, închişi în case de la jumăratea lui martie, pot ieşi să facă sport.

Disensiuni în Parlament cu privire la modul în care să se iasă din izolarea care a devastat economia şi piaţa locurilor de muncă subliniază vulnerabilitatea Guvernului în această ţară în care au avut loc patru scrutine legislative în tot atâţia ani.

Coaliţia minoritară a lui Pedro Sanchez este susţinută de Partidul Naţionalist Basc (PNV) şi Partodul Ciudadanos (liberal) în vederea prelungirii stării de urgenţă, care urmează să expire sâmbătă.

Acest decret urmează să fie susţinut de suficienţi parlamentari, în pofida unei atmosfere politice tensionate, în care Guvernul a pierdut susţinerea Partidului Popular (PP, conservator, în opoziţie), a doua cea mai importantă formaţiune parlamentară, în vederea prelungirii stării de urgenţă.

Această a patra prelungire cu două săptămâni a stării de urgenţă este considerată necesară de către Pedro Snachez în vederea continuării limitării deplasărilor, pe fondul unei relaxări treptate a uneia dintre cele mai stricte izolări în Europa.

Epidemia covid-19 s-a soldat cu aproape 26.000 de morţi în Spania şi a antrenat o scădere fără precedent a Produsului Intern brut (PIB), care s-a contractat cu 5,2% în primul timestru.

În contextul în care impactul crizei riscă să fie şi mai dur în al doilea trimestru, economia spaniolă - în care turismul reprezintă un motor esenţial - ar urma să se contracte, estimează Guvernul, cu 9,2% anul acesta, după care să înregistreze o creştere cu cel puţin 6,8% în 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.