O judecătoare din Manhattan, Analisa Torres, a invalidat anularea alegerilor primare democrate în iunie, în statul New York, decisă de Biroul Electoral, care ar putea face apel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Susţinut de Partidul Democrat, Biroul Electoral al statului a preferat să anuleze scrutinul, din cauza epidemiei covid-19, dar şi pentru că alegerile primare democrate s-au jucat deja în favoarea lui Joe Biden.

Însă unul dintre foştii candidaţi, Andrew Yang, care a ieşit din cursă la 11 februarie, a sesizat justiţia federală şi a contestat această decizie, pe care a denunţat-o drept arbitrară şi neconformă principiilor democratice.

Principalul adversar al lui Joe Biden, Bernie Sanders, a denunţat la rândul său această anulare a alegerilor drept un ”scandal” şi o ”lovitură aplicată democraţiei”.

În pofida faptului că a abandonat cursa la 13 aprilie, Sanders le-a cerut simpatizanţilor săi să voteze cu el în următoarele alegeri primare democrate, pentru a influenţa dezbaterea din interiorul partidului şi programul lui Biden.

În hotărârea sa, judecătoarea Analisa Torres arată  că New Yorkul este singurul stat dintre cele mai dur afectate de pandemia covid-19 care şi-a anulat alegerile primare.

Magistrata subliniază totodată că alegeri primare democrate sunt prevăzute în continuare în statul New York, în scrutine  legislative locale şi naţionale - ceea ce fragilizează argumentul care invocă pandemia noului coronavirus.

Ea apreciază că există ”un interes public semnificativ în vederea permiterii desfăşurării acestor alegeri primare cu toţi candidaţii”.

Astfel, toţi candidaţii înscrişi în alegerile primare democrate din statul New York sunt autorizaţi să participe la scrutin, inclusiv Elizabeth Warren sau Michael Bloomberg, care s-au retras din cursă.

”Avocaţii Biroului Electoral studiază hotărârea şi posibilităţile” pe care le au de a face apel împotriva acesteia, a anunţat biroul într-o declaraţie transmisă AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.