Parlamentul ungar a respins ratificarea unui tratat internaţional adoptat în 2011 de Consiliul Europei (CoE) şi care vizează o mai bună protejare a femeilor de violenţe sexiste, dar care promovează, consideră Guvernul suveranistului Viktor Orban, ”ideologia distrugătoare a genului” şi ”migraţia ilegală”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest text - adoptat în 2011 de CoE şi cunoscut sub numele de ”Convenţia de la Istabul” - este primul instrument supranaţiional care stabileşte norme juridice cu caracter constrângător în vederea prevenirii violenţei sexiste.

Şapte state membre ale Uniunii Europene (UE) care l-au semnat nu l-au ratificat încă, şi anume Ungaria, Bulgaria, Letonia, Slovia, Cehia, dar şi Regatul Unit.

”Abordarea ideologică (a tratatului) este contrară dreptului ungar şi convingerilor Guverului”, a argumentat în Parlament deputatul creştin-democrat Lorinc Nacsa, din cadrul coaliţiei cu Partidul Fidesz al lui Viktor Orban şi cel care a depus amendamentul.

Parlamentul şi Guvernul ungare fac parte dintre legislativele şi executivele în care femeile sunt cel mai slab reprezentate în UE.

Fidesz consideră toate garanţiile securităţii femeilor sunt deja prevăzute de legiuitor la nivel naţional.

Ungaria consideră că o ratificare a acestei convenţii - pe care a semnat-o în 2014 - ar obliga-o să acorde azil unor refugiaţi persecutaţi în ţara lor de origine din cauza genului sau orientării lor sexuale.

După ce a revenit la putere, în urmă cu zece ani, Viktor Orban a înscris în Constituţie căsătoria drept o uniune exclusv a ”unui bărbat cu o femeie”.

În 2018, el a scos studiile de gen - un câmp de cerecetare interdisciplinară cu privire la relaţiile sociale dintre sexe - de pe lista diplomelor acreditate în Ungaria.

Un amendament legislativ - aflat în discuţie - vizează să definească genul ca ”sex biologic pe baza naşterii şi genomului”.

Persoanele transgen şi transsexuale - operate sau nu - nu vor mai putea, atunci, să ceară o schimbare a sexului la starea civilă, aşa cum se întâmplă în prezent.

Ratificarea Convenţiei de la Istanbul ”ar accelera şi facilita” şi migraţia în general către Europa, în opinia lui Nacsa.

După criza migraţieidin 2015, Ungaria a ridicat un gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Serbia şi Croaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.