Reprezentanţii Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi cei ai Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) au depus la Parchetul General un denunţ împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, pentru instigare la ură şi discriminare, în urma declaraţiilor făcute de şeful statului în 29 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MTI, care citează un comunicat transmis, marţi, de biroul de presă al liderului CNMT, Tokes Laszlo, Asociaţia Siculitas, care asigură suportul juridic pentru CNMT şi CNS, a cerut biroului de avocatură Kincses Elod să facă denunţul pentru instigare la ură şi discriminare.

Denunţul se referă la articolul 369 din Codul Penal şi în acesta se arată că, prin declaraţiile televizate din 29 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a incitat poporul român la ură şi discriminare faţă de maghiari şi faţă de membrii şi simpatizanţii PSD.

În denunţul semnat de preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, şi de preşedintele CNS, Izsak Balazs, este subliniat pericolul social al acţiunii şefului statului. Cei doi susţin că acest comportamnt nu poate rămâne fără urmări în justiţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 29 aprilie, că este incredibil ce se întâmplă în Parlament, acuzând PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Preşedintele a susţinut că, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu, întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înţelegeri. Preşedintele a mai afirmat că această situaţie este un argument în favoarea dorinţei sale de a se ajunge la alegeri anticipate, pentru că acum în Parlament este o majoritate PSD-istă toxică.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost reclamat la CNCD de o asociaţie maghiară de asistenţă juridică în domeniul minorităţilor, ca urmare a declaraţiilor pe tema Ţinutului Secuiesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.