Venezuela susţine că a dejucat o tentativă de ”invazie pe cale maritimă” a unor ”mercenari”, din Columbia, cu scopul de urzi un ”puci” împotriva lui Nicolas maduro, o operaţiune care s-a soldat cu moartea a opt ”terorişti”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de ”terorişti” a încercat să debarce pe coastele Venezuelei în noaptea de sâmbărtă spre duminică, cu vedete, la Macuto, în statul La Guaira, la aproximativ o oră de Caracas, a anunţat duminică ministrul venezuelean de Interne Nestor Reverol.

Aceşti ”mercenari” veneau din Columbia vecină, într-un context de tensiuni puternice. Ei intenţionau ”să comită acte teroriste, să asasineze lideri din Guvernul revoluţionar” şi să ”încerce o nouă lovitură de stat” împotriva preşedintelui socialist, a anunţat ministrul la televizor.

Însă ”operaţiunea teroristă” a fost dejucată de către armată şi forţele speciale ale poliţiei, a precizat Nestor Reverol.

În intervenţia acestora pe plajele de la Macuto, opt ”terorişti” au fost ucişi, alţi doi au fost arestaţi, iar armament a fost confiscat, a anunţat ulterior Diosdado Cabello, numărul doi în regim, preşedintele Adunării Naţionale Constituante, loială în întregime puterii chaviste.

Între persoanele ucise se află, potrivit lui Cabello, Robert Colina, un ofiţer venezuelean care a dezertat şi care ar avea legături cu generalul în retragere Cliver Alcala. Acesta din urmă, carea rupt cu Caracasul, a fost inculpat în martie de justiţia americană de ”narcoterorism”, alături de Nicolás Maduro şi alţi 13 oficiali şi fosşti oficiali venezueleni.

Diosdado Cabello, inculpat de Washington din aceleaşi motive, a acuzat că operaţiunea a fost ”orchestrată” din Statele Unite şi că Agenţia Antidrog americană (DEA) este implicată.

Administraţia lui Donald Trump şi-a sporit presiunile asupra lui Nicolas Maduro, pe care-l cataloghează drept un ”dictator”, prin sancţiuni economice şi financiare vizând-l atât pe el, cât şi apropiaţii săi.

Relaţiile Venezuelei cu Columbia se află de asemenea la cel mai slab nivel.

Cele două ţări vecine şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în februarie 2019.

Atât Bogota, cât şi Washingtonul şi aproape 60 de alte capitale îl recunosc pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept preşedinte interimar al ţării şi consideră că alegerile prezidenţiale din 2019, care i-au permis lui Maduro să rămână la putere, sunt frauduloase.

Această ”invazie maritimă” eşuată are loc la un an de la apelul la revoltă adresat armatei de către Juan Guaido.

La 30 aprilie 2019, Guaido a încercat în zadar să îndemne cazărmile la rebeliune împotriva ”uzuraportului” Nicolas Maduro.

Puterea chavistă îl acuză de atunci cu regularitate de faptul că este implicat în ”comploturi” împotriva preşedintelui socialist,cu ajutorul Statelor unite şi Columbiei.

Nicolas Maduro continuă - cu ajutorul Statului Major al armatei, principala piesă a sistemului politic venezuelean -  să se menţină la putere, dar şi cu ajutorul Chinei, Rsiei şi Cubei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.