Autorităţile din Afganistan au început, duminică, să caute cadavrele unor migranţi afgani într-un râu dintr-o provincie din vestul ţării, după ce au apărut informaţii potrivit cărora grăniceri iranieni ar fi torturat şi aruncat afgani în apă pentru a-i împiedica să intre în Iran, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul afgan de Externe a precizat că a fost deschisă o anchetă şi un înalt oficial de la palatul prezidenţial din Kabul a afirmat că o evaluare iniţială sugerează că au fost bătuţi şi împinşi în râul Harirus cel puţin 70 de afgani care încercau să pătrundă în Iran din provincia Herat.

Medicii de la Spitalul Regional Herat au declarat că au primit cadavre ale unor migranţi afgani, unii dintre ei înecaţi.

“Până acum au ajuns la spital cinci cadavre, iar dintre acestea este clar că la patru cauza morţii este înecul”, a declarat Aref Jalali, directorul spitalului.

Consulatul Iranului în Herat a negat acuzaţiile la adresa grănicerilor.

Noor Mohammad susţine că s-a numărat printre 57 de cetăţeni afgani care au fost prinşi de grănicerii iranieni sâmbătă, când încercau să ajungă în Iran pentru a-şi găsi de lucru.

“După ce ne-au torturat, soldaţii iranieni ne-au aruncat pe toţi în râul Harirud”, a afirmat bărbatul pentru Reuters.

Shir Agha, care spune şi el că este un supravieţuitor, a declarat că dintre cei 57 de afgani aruncaţi în râu cel puţin 23 au murit.

“Soldaţii iranieni ne-au ameninţat că dacă nu sărim singuri în apă ne vor împuşca”, a afirmat Agha.

Incidentul ar putea declanşa o criză diplomatică între Iran şi Afganistan, într-un moment în care pandemia de coronavirus a dus la un exod al migranţilor afgani din Iran. În fiecare zi până la 2.000 de afgani trec graniţa din Iran, ţară afectată puternic de coronavirus, către provincia Herat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.