Cincisprezece oameni au fost arestaţi în Istanbul pentru că au vrut să organizeze un marş de 1 mai în ciuda măsurilor restrictive impuse de autorităţi din cauza Covid-19, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatul DISK a anunţat pe Twitter că şeful organizaţiei, Arzu Cerkezoglu, şi aţi membri ai conducerii au fost reţinuţi în apropiere de Piaţa Taksim, unde voiau să depună mai multe coroane de garoafe.

Oficialii din Istanbul au spus că manifestanţii au fost ulterior eliberaţi. În anunţul făcut de autorităţi se arată că a fost permis ca diverse sindicate să depună flori în Piaţa Taksim, însă DISK a insistat să mărşăluiască spre piaţă, ceea ce a reprezentat încălcarea regulilor de izolare şi distanţare socială.

Piaţa Taksim reprezintă un loc simbolic pentru mişcarea muncitorească din Turcia. În 1977, aici au fost ucişi 34 de oameni în timpul paradei de 1 mai, după ce au fost trase numeroase focuri de armă dintr-o clădire din apropiere.

Autorităţile turce au impus măsuri de izolare în 31 de provincii pentru fiecare weekend şi sărbătoare naţională. Excepţie fac muncitorii care îşi continuă activitatea în timpul pandemiei.

Cât priveşte paradele de 1 mai din Piaţa Taksim, ele au fost interzise de câţiva ani, din considerente de securitate. Vineri, poliţia a închis toate rutele spre Piaţa Taksim cu baricade şi a suplimentat numărul efectivelor.

Turcia se află între primele zece cele mai afectate ţări din lume de Covid-19, cu peste 120.000 de cazuri, iar experţii consideră că numărul real este mult mai mare. Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus a depăşit 3.170.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.