Donald Trump preconizează că justiţia americană urmează să-l achite pe fostul său consilier în domeniul securităţii naţionale Michael Flynn, care a pledat vinovat de sperjur, în 2017, după ce a minţit cu privire la contacte cu un diplomat rus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El este pe cale să fie albit”, a declarat presei preşedintele american în marja unei întâlniri cu gevernatori la Casa Albă, evocând notiţe dezvăluite recent de avocaţii lui Michael Flynn.

Aceste documente ”îl exonerează total”, a apreciat Trump, care i-a acuzat pe anchetatorii FBI, ”nişte poliţişti corupţi” în opinia sa, de faptul că l-au ”turmentat” pe fostul său consilier. ”Ei s-au dus la el, voiau să-l oblige să mintă”, a spus locatarul Casei Albe.

De la alegerea şi până la învestirea lui Trump în funcţie, Flynn a purtat discuţii confidenţiale cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak.

Poliţia federală, care ancheta cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale, l-a interogat la 24 ianuarie 2017, însă el şi-a ascuns contactele.

Numit consilier în domeniul securităţii naţionale, Flynn a fost nevoit să demisioneze rapid, din cauză că l-a minţit şi pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la acest subiect.

În urma numirii procurorului special Robert Mueller să stabilească dacă a existat o complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Trump, Flynn a acceptat, în 2017, să pledeze vinovat de sperjur şi să coopereze cu justiţia.

În schimb, el nu a fost  inculpat de activităţinedeclarate de lobby în serviciul Turciei.

Însă fostul general, în vârstă de 61 de ani, şi-a schimbat strategia apărării şi avocaţii anul trecut.

Ameninţat de o pedeapsă de şase ani de închisoare, el a decis să revină şi a pledat ”nevinovat” la 14 ianuarie.

Cincisprezece zile mai târziu, avocaţii săi au depus o moţiune prin care cer anularea întregii proceduri, invocând vicii de procedură ”ruşinoase”.

Cererea lor este în curs de examinare la un tribunal la Washington.

În acest context, avocaţii săi au dezvăluit notiţe ale unui oficial din cadrul FBI care-i consilia pe anchetatori cu privire la mijloace de a-l interoga pe Flynn.

”Care este scopul vostru? Recunoaşterea adevărului sau a-l face să mintă, pentru ca să-l putem ancheta sau să-l împingem la demisie?”, a scris acest agent a cărui identitate nu a fost divulgată.

Potrivit unor experţi poliţişti, este vorba despre o strategie calsică în abordarea unui suspect.

Însă apărătorii lui Michael Flynn o consideră dovada unei manipulări.

Donald Trump, care a sugerat în mai multe rânduri că l-ar putea graţia pe fostul său consilier în cazul unei condamnări, a denunţat mereu ancheta rusa drept o ”vânătoare de vrăjitoare” menită să-i facă rău.

Ancheta rusă s-a încheiat în urmă cu un an cu un raport gros care relevă lipsa unor probe ale unei complicităţi şi o serie de presiuni tulburătoare exercitate de Trump asupra anchetei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.