Agricultori israelieni au restituit joi Iordaniei, în mod oficial, ultimele terenuri agricole pe care regatul li le-a împrumutat timp de peste un sfert de secol, în cadrul unui acord de pace între cele două ţări, a constatat un fotograf AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anexele Tratatului de pace iordaniano-israelian din 1994 autorizau ”punerea la dispoziţie în mod gratuit” a pământurilor, în regiunile Baqoura/Naharayim şi Ghoumar/Tzofar, de-a lungul frontierei comune, unor proprietari privaţi israelieni pe o perioadă iniţială de 25 de ani.

Acest acord a expirat în noiembrie, iar Iordania nu a dorit să-l prelungească.

Însă, în cazul Ghoumar, la sud de frontieră, agricultorii au obţinut până la urmă o prelungire până la 30 aprilie, pentru a cultiva pământurile care se întind pe aproximativ patru kilometri pătraţi.

La acest termen de expirare, joi, forţe israeliene erau prezente la faţa locului, pentru a bloca accesul fermierilor israelieni, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Fermierii - care cultivau ardei - au părăsit locul la ora locală 14.30 (şi ora României), a precizat Erez Gibori, un fermier local, care consideră că preluarea pământurilor de către Iordania este ”contrară spiritului acordului de pace” între cele două ţări.

Hotărârea Iordaniei de a-şi recupera aceste terenuri - anunţată în octombrie 2018 de către regele Abdallah al II-lea cu câteva zile înaintea termenului de un an prevăzut în vederea denunţării acestor anexe - a avut un răsunet considerabil în Israel.

Iordania şi Egiptul sunt singurele două ţări arabe care au făcut pace cu statul evreu.

La Amman, Ministerul iordanian de externe a confirmat joi că termenul suplimentar acordat fermierilor israelieni în vederea cultivării pământului la Ghoumar a expirat în această zi.

”În această joi (seara) expiră termenul suplimentar acordat de regat fermierilor israelieni de a recolta ceea ce au semănat în sectorul Ghoumar (...)", a anunţat într-un comunicat ministerul..

Regele Abdallah al II-şea al Irdaniei a proclamat la 10 noiembrie, în Parlament, la Amman, ”sfârşitul validităţii anexelor Acordului de Pace cu privire la Baqoura şi Ghoumar şi restabilirea suveranităţii noastre totale asupra acestor teritorii”.

Israelul şi-a exprimat atunci ”regretul” faţă de decizia Iordaniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.