Un militar a murit, iar altul a fost grav rănit într-un exerciţiu militar în Landes, la două săptămâni după o prăbuşire în timpul unui zbor de antrenament soldată cu doi militari morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Doi militari au căzut la sol în circumstanţe care rămân de stabilit”, a anunţat într-un comunicat ministrul francez al Apărării Florence Parly.

O sursă apropiată dosarului a evocat ”o problemă cu frânghia” şi o ”cădere de foarte sus” a celor doi, miercuri după-amiaza, în cursul unui exerciţiu.

Doi militari au murit şi alţi cinci au fost răniţi, la 15 aprilie, într-un accident în timpul unui zbor de antrenament cu o aeronavă aparţinând Regimentului 5 de elicoptere de luptă din Pau.

Un purtător de cuvânt al Forţelor aeriene franceze, colonelul Cyrille Duvivier a declarat că accidentul a avut loc la aproximativ cinci kilometri sud-vest de comuna Biscarosse (Landes). 

Sergentul Pierre Pougin, un scafandru salvator heliportat din Escadronul de elicoptere 1/67 ”Pyrénées” din cadrul Bazei Aeriene 120 de la Cazaux (Gironde) a murit, se arată într-un comunicat.

Un infirmier de la Serviciul de Sănătate al Armatei (SSA) a fost preluat de salvatori şi se afla miercuri seara ”în stare gravă”.

Acest antrenament, într-o misiune de salvare (Search and Rescue), era realizat de un elicopter de transport militar de tip Caracal din cadrul escadronului Pyrénées.

Acest escadron a fost angajat în ultimii ani în Operaţiunea antijihadistă Barkhane în Sahel, în vederea susţinerii forţelor, recunoaşterii, căutării şi salvării în luptă. Prin misiunea sa s-a făcut remarcat în salvarea unor civili, dar şi în 2014, într-o salvare spectaculoasă cu elicopterul, pe o hulă de şase-opt metri, a 11 membri ai echipajului unui cargou spaniol, care eşuase pe un dig la Anglet (Pyrénées-Atlantiques).

”Printr-un antrenament constant, printr-un know-how exigent şi printr-un angajament fără falie, aceşti militari salvează concetăţeni şi vieţi din cer, în metropolă şi peste mări”, a declarat Parly, citată în comunicat. ”Soldat, marinar, aviator, ei veghează zilnic cu miile asupra francezilor, cu discreţie şi abnegaţie”.

La 15 aprilie, doi militari au murit, iar alţi cinci au fost răniţi într-un accident al unui zbor de antrenament, în care aeronava s-a prăbuşit pe un câmp, în centrul unei zone împădurite, după care a luat foc. Niciun element al anchetei nu a fost divulgat.

La sfârşitul lui noiembrie, baza militară Pau-Uzein şi Regimentul 5 de elicoptere de luptă au fost îndoliate de pierderea a şapte membri într-un accident de elicopter în Mali, soldat cu moartea a 13 militari francezi - cea mai importantă pierdere a armatei franceze într-o operaţiune din 1983.

Parly s-a declarat miercuri ”întristată”. Ea a transmis ”condoleanţe familiilor, rudelor şi fraţilor de arme” ale militarului decedat şi şi-a exprimat ”susţinerea în această încercare a infirmierului rănit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.