Banca Naţioală României sărbătoreşte 140 de ani de la înfiinţare, iar preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au transmis mesaje de felicitare şi apreciere a activităţii. Ambii au menţionat rolul important al BNR în contextul economic actual, general de pandemia de coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi face o deosebită plăcere ca, la aniversarea a 140 de ani de la înfiinţare, să transmit felicitări Băncii Naţionale a României, un adevărat reper de stabilitate instituţională de-a lungul istoriei româneşti moderne. Prestigioasa instituţie bancară a fost înfiinţată pe 29 aprilie 1880, ca o încununare deplină a independenţei şi suveranităţii ţării noastre. Trecutul băncii centrale a României, la fel de greu încercată ca destinul nostru naţional, a dovedit în repetate rânduri capacitatea BNR de a-şi adapta misiunea la realităţi economice dificile. În perioada interbelică, BNR a avut un rol esenţial în refacerea economică a ţării. În acelaşi timp, a gestionat provocarea unificării monetare pe teritoriul întregii Românii şi efectele Marii Depresiuni din 1929. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, banca centrală a finanţat costurile acţiunilor militare ale României şi, totodată, a luat măsuri pentru temperarea inflaţiei”, arată Klaus Iohannis, în mesajul transmis BNR.

Şeful statului afirmă că BNR a rămas, încă de la înfiinţare, ca o instituţie care este într-adevăr „a României”.

”Fără îndoială, clarviziunea elitei intelectuale care a fondat-o în 1880 s-a transmis în rigoarea cu care banca noastră centrală a funcţionat încă de la începuturi şi pe care o regăsim la fel de puternică şi astăzi. În pofida unei anevoioase tranziţii la economia de piaţă şi la stabilitatea necesară acesteia, România se bucură în prezent de un sistem monetar robust şi credibil, cu o arhitectură financiară modernă, de tip occidental, iar aceste progrese se datorează conducerii şi specialiştilor BNR, care merită toată aprecierea noastră. Banca Naţională este în prezent un important ambasador al României, bucurându-se de un prestigiu extern remarcabil. Experienţa dobândită de-a lungul existenţei a contribuit decisiv la reconectarea cu Europa, încă din anii premergători aderării României la Uniunea Europeană. Dobândirea în 2007 a statutului de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale a reprezentat un pas important pentru o conectare tot mai strânsă cu instituţiile europene”, a mai transmis preşedintele.

Potrivit acestuia, chiar dacă ultimii ani nu au fost dintre cei mai uşori pentru ţara noastră, în principal din perspectiva coerenţei şi responsabilităţii la nivel de politici fiscal-bugetare, BNR a păstrat drumul consecvent în slujba economiei româneşti.

”În contextul dificil cu care România se confruntă în această perioadă, pe fondul pandemiei de coronavirus şi al crizei economice asociate, politica monetară este un instrument cheie al stabilităţii şi relansării economice. Modul în care vom răspunde  provocărilor momentului depinde de strategia şi principiile pe care le aplicăm, de resursele şi instrumentele folosite, de rezilienţa şi credibilitatea instituţiilor noastre. Banca Naţională a României face parte din eşalonul celor mai credibile şi solide instituţii şi sunt convins că rolul său cheie în asigurarea stabilităţii financiare va fi îndeplinit cu responsabilitate şi promptitudine, în cel mai eficient mod, astfel încât impactul crizei asupra vieţii românilor să fie cât mai redus cu putinţă. La mulţi ani, BNR”, a mai apreciat preşedintele.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că, din 1880 şi până astăzi, BNR a fost ”nu doar un martor al istoriei noastre uneori complicate şi pline de obstacole, ci şi un participant activ în viaţa cetăţii, un partener de încredere pentru Guvern şi pentru autorităţile publice, pilonul de stabilitate şi factorul de echilibru al sistemului economic din România”.

”După 1990, Banca Naţională a României şi-a recăpătat, odată cu titulatura, şi funcţia firească de asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor, una dintre grijile constante ale cetăţenilor. La această grijă se adaugă astăzi şi temerile privitoare la stabilitatea financiară, la siguranţa locului de muncă şi desigur la posibilitatea de a mai respecta obligaţiile de plată a creditelor la bănci. În acest context, ca de altfel în orice altă perioadă complicată, este nevoie de expertiza şi profesionalismul Băncii Naţionale. Vă asigur de toată aprecierea cu privire la măsurile pe care le-aţi adoptat deja pentru a atenua efectele negative ale epidemiei de COVID-19 asupra populaţiei şi companiilor româneşti. Actualul context economic naţional şi internaţional impune însă abordări prudente, responsabile pentru starea finanţelor publice şi echilibrelor economice”, a transmis Ludovic Orban.

Premierul afirmă că ”România trebuie să folosească aceste momente pentru relansare” şi anunţă că Guvernul lucrează acum la un pachet de măsuri pentru redresare economică.

”Împreună, instituţiile statului pot găsi acele soluţii care vor putea relansa economia în cel mai scurt timp. Contez pe sprijinul Băncii Naţionale a României şi pe continuarea bunei colaborări între instituţiile noastre”, mai arată Ludovic Orban în mesajul transmis la împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea BNR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.