Câteva sute de persoane au protestat miercuri în centrul Kievului, cerând o relaxare a izolării impuse de către autorităţi, care au anunţat ulterior ridicarea anumitor restricţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatari mascaţi au blocat circulaţia pe o stradă centrală şi s-au adunat în faţa sediului Guvernului pentru a cere ridicarea - începând de vineri - a unei părţi a restricţiilor în vigoare - cu două săptămâni mai devreme decât plănuiesc autorităţile.

”Încă o zi a protecţieivoastre şi vom înceta să mai existăm!”, se putea citi pe pancarte agăţate pe maşini ale unor protestatari.

Potrivit unui sondaj recent, 40% dintre ucraineni spun că se confruntă cu probleme financiare, iar 45% că nu mai au economii.

Manifestanţii au cerut, de asemenea, reguli de izolare ”echitabile pentru toţi”, în urma unui scandal care a izbucnit săptămâna aceasta şi în centrul căruia se află un deputat din tabăra prezidenţială a lui Volodimir Zelenski.

Jurnalişti l-au acuzat pe deputat de faptul că-şi ţine în funcţiune unul dintre restaurantele de lux din Kiev - încălcând izolarea.

Guvernul a anunţat  miercuri după-amiaza o primă relaxare a restricţiilor în vigoare, prin autorizarea redeschiderii - începând de joi - a unui număr de aproximativ 900 de pieţe alimentare în întreaga ţară - cu condiţia unei respectări stricte a normelor sanitare.

Această decizie a fost luată în urma unor manifestaţii recente ale unor agricultori, care au blocat un drum în sudul ţării în semn de protest faţă de imposibilitatea de a-şi vinde produsele şi care au cerut redeschiderea pieţelor.

”Apeluri iresponsabile de a pune capăt izolării înainte de termen reprezintă o ameninţare la adresa tuturor ucrainenilor”, a avertizat premierul Denis Şmîgal.

Premierul a subliniat că o nouă relaxare va avea loc doar dacă numărul bolnavilor începe să scadă.

Ucraina a înregistrat până în prezent 9.866 de contaminări cu noul coronavirus şi 250 de mori din cauza covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.