Comisia Europeană (CE) a deschis miercuri o nouă procedură împotriva Poloniei, pe care o acuză că vrea să-i reducă la tăcere pe judecători, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CE dă termen două luni Guvernului conservator de la Varşovia să răspundă unor îngrijorări cu privire la o lege adoptată în ianuarie care permite sancţionarea judecătorilor care pun în discuţie legalitatea unor reforme guvernamentale şi aplicarea dreptului dreptului comunitar european de către Executiv.

Comisarul european al Justiţiei Didier Reynders apreciază, într-un mesaj postat pe Twitter, că această nouă lege ”subminează independenţa sistemului judiciar şi este incompatibilă cu primatul dreptului în UE”.

Partidul Ordine şi Justiţie (PiS, conservator) aflat la putere la Varşovia este acuzat de mult timp de către Bruxelles de subminarea fundamntelor statului de drept şi a justiţie în Polonia şi de faptul că încearcă să acapareze presa şi societatea civilă.

Guvernul PiS răspunde că reforma judiciară denunţată de Comisie vizează să consolideze eficienţa justiţiei şi să debaraseze ţara de ultimele urme ale sistemului comunist din justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.