Coregraful şi dansatorul sud-african Gregory Vuyani Maqoma a transmis miercuri un mesaj de Ziua Internaţională a Dansului prin care a îndemnat la unitate într-o „epocă post-umană”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziua Internaţională a Dansului este serbată în fiecare an pe 29 aprilie, fiind stabiliă în 1982 de Comitetul de Dans al Institutului Internaţional de Teatru ITI, partenerul principal pentru artele spectacolului UNESCO. În aceeaşi zi este omagiat şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut pe 29 aprilie 1727.

În fiecare an, este transmis în întreaga lume un mesaj din partea unui coregraf sau dansator de excepţie. Autorul mesajului este selectat de Comitetul Internaţional de Dans al ITI şi de Consiliul Executiv al ITI. Anul acesta, a fost ales Gregory Vuyani Maqoma - dansator, coregraf, profesor şi regizor.

„Prin dans încerc să îmi dau seama de lume”, a spus Maqoma. „Trecem prin tragedii inimaginabile, într-o perioadă pe care aş putea să o descriu cel mai bine ca epocă post-umană. Mai mult ca oricând, avem nevoie să dansăm cu scop, pentru a aminti lumii că umanitatea încă există”.

El a continuat: „Dansul nostru trebuie, mai mult ca oricând, să transmită un mesaj puternic liderilor mondiali şi celor mandataţi să îmbunătăţească şi să protejeze condiţiile oamenilor că suntem o armată de gânditori furioşi şi că scopul nostru este unul care face eforturi să schimbe lumea pas cu pas”. 

„Dansul este libertate şi, prin libertatea găsită de noi, trebuie să îi eliberăm pe alţii din capcanele în care se află în diferite colţuri ale lumii. Dansul nu este politic, dar devine politic pentru că duce în fibra lui o legătură umană şi, astfel, răspunde circumstanţelor în încercarea de a restabili demnitatea umană”.

Maqoma a mai spus că, prin dans, „devenim o forţă a micşcării, care împleteşte inimi, atinge suflete şi oferă vindecare de care este nevoie disperată. Iar scopul devine un dans invincibil şi indivizibil, un unic cap de hidră. Tot ce ne trebuie acum este să dansăm mai mult”.

Conform Institutului Internaţional de Teatru, obiectivele Zilei Internaţionale a Dansului sunt acelea de a promova dansul în toate formele sale din întreaga lume, să permită comunităţii dansului să îşi promoveze activitatea la scară largă, astfel încât guvernele şi liderii de opinie să fie conştienţi de valoarea şi importanţa dansului în toate formele sale şi să le susţină, toată lumea să se bucure de orice fel de dans.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.