Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, întrebat despre muncitorii sezonieri, că au asigurări de sănătate prn contractele de muncă, iar angajatorii trebuie să le asigure ce au nevoie. Iohannis a spus, însă, că, la ănceputul pandemiei, au fost ţări care s-au folositde muncitorii români şi apoi i-au scos în stradă, fiind aduşi acasă de Ministerul de Externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohanns a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă există un plan B în ceea ce priveşte muncitorii sezonieri din Germania şi Austria, în cazul în care apar mai multe îmbolnăviri şi a răspuns: ”Toţi oamenii care pleacă la lucru, sezonierii, au contract în care este prevăzută şi partea de sănătate. Angajatorul este responsabil pentru aceste măsurii. Din informaţiile pe care le deţinem, atunci când au fost probleme, oamenii au fost trataţi”.

Iohannis a spus că, la începutul pandemiei, au existat probleme cu unele ţări.

”Avem iarăşi experienţa de la începutul crizei, când, din păcate, şi nu vreau să dau exemple de ţări, chit că ar merita unii, unii au fost pur şi simplu lăsaţi pe drumuri şi atunci am organizat noi, MAE a organizat transporturi speciale pentru acei români ca să-i aducă acasă. Cred că am învăţat cu toţii multe lucruri din această criză şi consider că astfel de situaţii nu se vor repeta, dar pot să vă spun că a fost pentru noi şi pentru cei vizaţi la momentul respectiv o mare dezamăgire. O ţară care i-a chemat, i-a folosit, au muncit acolo, i-a scos pur şi simplu pe stradă să se descurce singuri”, a mai spus Iohannis.

Acesta afirmă că există un control mai bun asupra lucrurilor, iar Ministerul Muncii şi reprezentanţele diplomatice se preocupă să verifice contractele şi contractelor pentru cei care se duc la muncă acolo.

Anterior, Iohannis a spus, referindu-se la muncitorii sezonieri plecaţi în străinătate în timpul stării de urgenţă, că aceşti români nu sunt organizaţi de stat, ci au contract cu agenţi economici, el afirmând că ”au fost greşeli de organizare”, iar cei care au greşit vor trebui să plătească.

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat, luni, că un număr „consistent” de muncitori sezonieri români urmează să sosească în perioada următoare în Marea Britanie, dar a precizat că statul român nu are nicio implicare în organizarea acestor transporturi. Pe de altă parte, ambasadorul se declară îngrijorat de condiţiile oferite acestor muncitori, pe care îi sfătuieşte să se uite foarte atent la contracte. În acelaşi timp, ambasadorul mărturiseşte că îi este „foarte teamă” că, la sfârşitul perioadei de muncă, sarcina repatrierii acestor cetăţeni va reveni statului român.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.