Comisia Europeană anunţă că sprijină statele membre pentru a face faţă impactului resimţit în sectorul turismului din cauza coronavirsului şi că va propune măsuri pentru a susţine în continuare acest domeniu, înainte de sezonul de vară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Comisia a prezentat măsurile deja luate în sprijinul sectorului, precum şi planificarea unei reacţii comune a UE în vederea redresării ecosistemului turistic. În această privinţă, Comisia va propune măsuri pentru a sprijini în continuare sectorul, înainte de sezonul de vară. Printre acestea, Comisia are în vedere protocoale care ar trebui să ghideze funcţionarea în condiţii de siguranţă a facilităţilor turistice din întreaga UE", arată CE într-un comunicat.

Luni, 27 aprilie, în cadrul unei videoconferinţe, miniştrii UE au discutat despre implicaţiile pandemiei asupra turismului, despre măsuri de atenuare şi strategia de redresare pentru ecosistemul turistic, care este unul dintre cele mai afectate de criză.

"Vom avea nevoie de fonduri fără precedent pentru a depăşi această criză. Este nevoie de un buget puternic al UE pentru a impulsiona redresarea europeană, dar şi de o Uniune mai puternică şi mai rezilientă. Vom avea nevoie de acţiuni rapide, de pragmatism şi de creativitate pentru a redresa şi a construi o industrie a turismului rezilientă şi durabilă. Dar, mai presus de toate, această criză necesită solidaritate. Nicio ţară nu o poate depăşi singură", a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Comisarul afirmă că impactul coronavirusului asupra turismului va fi mult mai grav decât în timpul crizei economice din 2009 sau a SARS.

"Epidemia SARS din 2003 a afectat sosirile globale ale turismului internaţional cu 0,4%. În criza economică din 2009 a înregistrat o reducere de 4%. Impactul coronavirusului este mult mai grav. Potrivit Organizaţiei Mondiale de Turism, traficul turistic internaţional va fi redus cu 20-30% în acest an. OECD preconizează o scădere a economiei globale a turismului cu până la 45-70%. Permiteţi-vă să vă asigur că UE mobilizează fiecare instrument de care dispune pentru a sprijini răspunsul la faţa locului pentru fiecare stat membru", spune comisarul.

Comisarul Thierry Breton va convoca totodată un Summit pentru turism pentru a discuta despre o foaie de parcurs pentru un ecosistem turistic viitor, imediat ce situaţia sanitară o va permite.

"Aştept cu nerăbdare să vă aud ideile cu privire la modul în care vă putem sprijini, iar industria turistică să îşi revină şi să ieşim mai puternic din această criză", le-a spus el miniştrilor.

Miniştrii UE şi-au exprimat sprijinul larg pentru adoptarea de măsuri suplimentare şi pentru o coordonare sporită la nivelul UE. Aceştia au invitat Comisia să acţioneze în mod prioritar în vederea unei abordări comune la nivelul UE, care să faciliteze lichidităţile şi să menţină un echilibru just între interesele operatorilor de turism şi cele ale consumatorilor.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.