Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a îndemnat luni ţările să respecte statul de drept, în pofida pandemiei noului coronavirus, şi să nu abuzeze de puterile pe care le au din cauza stării de urgenţă, denunţând practici excesive ale poliţiei în vederea respectării izolării în întreaga lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aducerea unor atingeri unor drepturi ca libertatea de exprimare poate cauza pagube incalculabile eforturilor întreprinse în vederea opririi covid-19 şi efectelor sale socio-economice secundare pernicioase”, denunţă Michelle Bachelet într-un comunicat.

ONU este deosebit de îngrijorată, deoarece măsuri şi legi implementate în anumite ţări evocă ”infracţiuni vag definite, asociate uneori unor pedepse dure, alimentând temeri cu privire la faptul că pot fi folosite pentru a pune căluş presei şi a aresta critici şi opozanţi”.

”Având în vedere natura excepţională a crizei, este clar că statele au nevoie de puteri suplimentare pentru a-i face faţă. Cu toate acestea, dacă statul de drept nu este respectat, situaţia de urgenţă sanitară riscă să devină o catastrofă a drepturilor omului, ale cărei efecte nefaste vor depăşi mult timp pandemia însăşi”, avertizează Michelle Bachelet.

”Guvernele nu ar trebui să se servească de puterile de urgenţă ca de o armă pentru a face opoziţia să tacă, a controla populaţia sau pentru a rămâne la putere”, subliniază ea.

Înaltul Comisar îndeamnă ca măsurile de urgenţă sau starea de urgenţă să fie ”proporţionale, nediscriminatorii şi limitate în timp” şi să facă ”obiectul unei supravegheri parlamentare, judiciare şi publică adecvate”.

Michelle Bachelet a anunţat că a primit ”un anumit număr de informaţii” din diverse regiuni ale lumii, porivit cărora poliţia şi alte forţe de securitate au făcut uz excesiv - iar uneori mortal - de forţă, cu scopul de a impune o respectare a izolării şi interdicţiilor de circulaţie pe timpul nopţii.

”Aceste încălcări au fost comise adesea împotriva unor persoane care fac parte din straturile cele mai sărace şi mai vulnerabile ale populaţiei”, a denunţat ea.

”Este în mod evident inacceptabil şi ilegal să tragi într-o persoană care a încălcat o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii în căutarea disperată de hrană, să o plasezi în detenţie sau să o supui unor violenţe”, a denunţat ea, fără să dea exemple de ţări în acest sens.

Fosta preşedintă chiliană - încarcerată ea însăşi - a denunţat de asemenea faptul că, ”în anumite ţări, mii de oameni au fost arestaţi pentru că au încălcat interdicţai de circulaţie pe timpul nopţii”, avertizând că acest lucru este ”inutil şi periculos” şi îndemnând statele să elibereze deţinuţii care pot fi eliberaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.